Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 4. 2019.

Podizanje kreditnog rejtinga donijet će dobrobit gospodarstvu i građanima

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Sesvetama, zagrebačkoj gradskoj četvrti s oko 90.000 stanovnika

Plenković je u svojem govoru naglasio da je samo za projekte u Zagrebu ugovoreno 2 milijarde kuna iz EU-fondova, dodavši da je bit kampanje za europske izbore pokazati tko zna kamo vodi Hrvatsku i tko se zna nositi s izazovima, a tko o europskim procesima ne zna ništa.

"Važno je da vidite da to što radimo nije apstraktno, nego konkretno. HDZ je bio predvodnik svih ključnih procesa u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina – obrana u Domovinskom ratu, oslobađanje okupiranih područja, reintegracija hrvatskoga Podunavlja, neovisnost, međunarodno priznanje, demokracija, institucije. Danas su pred nama drugi izazovi, a jedna skupina odnosi se na rješavanje rezidualnih pitanja hrvatske ekonomske tranzicije. Vidite da su svi oni dosjei koji su se odgađali ili nisu bili tretirani na pravi način počeli vraćati na dnevni red i naše Vlade i društva. Uhvatili smo se u koštac sa svim tim temama. Nismo pobjegli ni od jedne. Pokazali smo odlučnost, principijelnost i snagu u kriznim trenutcima. Pokazali smo vodstvo i ponudili rješenje", poručio je Plenković.

Daleko najjača stranka u Hrvatskoj

Dodao je i da je HDZ u pogledu suverenizma jači nego bilo koja druga stranka u Hrvatskoj, naglasivši da je suverenost HDZ-ov koncept, samo što ga drugi sada malo posuđuju, lažno optužujući HDZ da je potpao pod utjecaj drugih.

"HDZ je u tome samo jači i bit će još jači dogodine, kada Hrvatska, nakon 30 godina bude na kormilu EU-a. Nema te stranke koja je više učinila za hrvatsku suverenost, slobodu, snagu države, institucija i ekonomije niti strateške ciljeve. Sada, nakon 6 godina članstva u EU-u i 10 godina članstva u NATO-u, postalo je popularno biti stranka koja govori isključivo o suverenizmu, kao da su prespavali zadnjih 30 godina. Kada slušam neke od tih naših političkih „konkurenata“, pokušavam se sjetiti je li bilo tko od tih aktera koji su danas na sceni, u godinama koje su iza nas, dao makar milimetar doprinosa hrvatskom putu u EU ili NATO. Nisu dali ništa, nula. Uz sve što smo mi radili vrlo sustavno, organizirano, planirano, ozbiljno i profesionalno, ti ljudi danas pričaju o nekim „koracima unazad“ i izmišljaju neke tlapnje o tome da netko iz Bruxellesa nešto naređuje. To su notorne gluposti", kazao je Plenković.

Suprotstavljanje prodavačima magle

Dotaknuo se i referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, koji je zbog manipulacija i dezinformacija rezultirao kaosom.

"Imate primjer gdje jedna pogrešna ocjena bivšeg premijera i zlorabljenje dezinformacijama i lažima dovede ljude u situaciju da glasaju za nešto što im je prezentirano kao jednostavno i bolje rješenje. I koji je rezultat? Trogodišnji kaos. Mislite da je u reputacijskom smislu to dobro za njih? Nije. Jesu nešto pametno ostvarili? Nisu. Hoće li im biti gore kada proces završi? Hoće. Hoće li njihovim građanima biti kompliciranije živjeti? Hoće. Hoće li strani investitori koji sada imaju sjedišta u UK-u dugoročno ostati tamo? Neće. E, to su cijene krivih odluka, dezinformacija i zabluda koje, u načelu, prodaju prodavači magle. Sada HDZ ima ogromnu zadaću da takvim sličnim prodavačima magle u Hrvatskoj ne damo ni šansu da takvo nešto naprave hrvatskom narodu. Od toga nećemo imati nikakve koristi", istaknuo je Plenković.

Uvjerljiva pobjeda na Izborima za Europski parlament i Kongres EPP-a u Zagrebu

Istaknuo je da se 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj financira se iz fondova EU-a.

"Zračne luke, mostovi, ceste, željeznice, komunalna i energetska infrastruktura, subvencije poljoprivrednicima, ruralni razvoj, dječji vrtići, obrazovni sustav, investiranje u znanost, jačanje kontrole granica… Ne bi to bilo tako lako financirati samo sredstvima državnog proračuna. I ništa niste manje suvereni zbog toga, dapače, jači ste", poručio je Plenković.

Podsjetio je da će se u Zagrebu u studenom održati kongres Europske pučke stranke, najavivši da će HDZ nakon uvjerljive pobjede na predstojećim europskim izborima, u proporcionalnom smislu sigurno biti među najjačim strankama političke obitelji EPP-a na razini cijele Europe.

Vraćanje investicijskog rejtinga

Osvrćući se na reforme koje provodi Vlada, predsjednik Plenković istaknuo je važnost podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske prema agenciji Standard & Poor's.

"Investicijski kreditni rejting bio je jedan od naših ključnih ciljeva u programu HDZ-a za izbore u 2016. godini, koji smo i ostvarili točno nakon dvije i pol godine mandata i nakon što je taj kreditni rejting dva puta bio spuštan od Standard & Poor'saza vrijeme vlade SDP-a i to za dvije stepenice - i 2012. i 2014. godine. To je megapostignuće za hrvatsko gospodarstvo. Zbog podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske vidjet će se benefiti za državu, gospodarstvo, poduzetnike i hrvatske građane. Usto, provodimo strukturne reforme. Porezna i mirovinska dobile su najbolje ocjene od Europske komisije i Agencije za kreditni rejting. One su izrazito korisne za hrvatske građane. Omogućili smo, naime, da hrvatski građani plaćaju manje poreze. Tako je i potrošnja bila veća. Vidjeli ste da su se zbog zadnje faze porezne reforme mnogi trgovački lanci trudili primijeniti nove porezne stope prije nego što je zakon stupio na snagu", pojasnio je Plenković.

Kvalitetniji život za umirovljenike

Govoreći o mirovinskoj reformi i inicijativi sindikata da se organizira referendum o toj reformi, Plenković je istaknuo da je „fama o 67 godina“ netočna.

"U vrijeme SDP-ove vlade donesen je zakon koji je predviđao radni vijek do 67 godina. Ali ne rade svi. Oni koji su počeli raditi s 19 ili 20 godina, radit će do 60. ili 61. godine, a oni koji su kasnije ušli na tržište rada, primjerice s 25 ili 26 godina, radit će do 67. No, oni su imali 2038. godinu, što smo mi spustili na 2033. godinu. U tome je bit. Dakle, napravili smo nešto što je na tragu praćenja trendova na tržištu rada zemalja članica EU-a. Primjerice, u Njemačkoj je prosječni radni vijek malo viši od 37 godina.Već smo u ovom mandatu indeksacijom povećali mirovine za više od 6 posto, a od 1. srpnja najniže mirovine narast će za više od 3 posto", poručio je Plenković, naglasivši da je Vlada išla u mirovinsku mirovinu da poveća mirovine i smanji diskriminaciju među umirovljenicima.

"Dali smo mogućnost umirovljenicima i da se vrate na tržište rada. To su inovacije koje su pozitivne i korisne", zaključio je.

Teme