Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 3. 2019.

Vlada mora donijeti odluku o Uljaniku koja će biti održiva

»Vidjet ćete i čut ćete sve sutra«, rekao je Plenković uoči sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Bjelovaru odgovarajući na pitanje o sudbini Uljanika

Rekao je nadalje da s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović još nije razgovarao u vezi sa stanjem u Uljaniku, ali očekuje da će telefonirati s njom tijekom večeri.

Na pitanje novinara kako je moguće da vladajući ne znaju gdje su završile milijarde državne pomoći koje su odobrene Uljaniku predsjednik Vlade odgovorio je da ne bi bilo dobro stvarati takav, vrlo neprecizan amalgam.

"Prvo, tko je iz ove Vlade u Nadzornom odboru Uljanika?. Imputirate nam da smo imali ministre u Nadzornom odboru Uljanika. Netočno. Ja ne odgovaram za Vlade prije mene, ja odgovaram za Vladu od listopada 2016.", rekao je Plenković, dodavši kako nitko od ministara otkad su na vlasti, nije bio član Nadzornog odbora Uljanika.

Osvrnuvši se na izdana jamstva, podsjetio je da je njegova Vlada početkom prošle godine, na traženje Uljanika i uz prethodno odobrenje Europske komisije, dala tzv. sanacijsko jamstvo, odnosno jamstvo za restrukturiranje koje je imalo za cilj dovršiti određene brodove i s tih brodova skinuti državna jamstva. "To se i napravilo", ustvrdio je Plenković.

Europska komisija prošle je godine u siječnju odobrila potporu za sanaciju hrvatskoga brodogradilišta Uljanik, odnosno, odobrila je plan Republike Hrvatske da Uljaniku izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura, u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama.

Kazao je i da je Vlada pokazala dobru volju prema radnicima i sindikatima lani, u želji da održi brodogradnju koliko god se to može.

"Istodobno, napravljene su i aktivnosti kontrole i proračunskog nadzora. Ovo što sada obavljaju pravosudna tijela i policija, to nema veze s Vladom. Ono što mi gledamo, mogući su aspekti - politički, ekonomski, financijski, socijalni, regionalni, strukturni, i moramo donijeti odluku koja je održiva i branjiva", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Dodao je da Vlada ima dva izbora.

"Jedan je hoćemo li davati recept s kojim se liječilo pacijenta zadnjih 30 godina, pa pacijent dođe u situaciju da je na aparatima, a mi kažemo dobro, lijek možda nije najbolji, ali možemo ga još koristiti. Ili, da se u jednom trenutku povuče crta i da se možda fokusiramo u našoj industrijskoj politici na one sektore koji su dugoročno takvi da mogu transformirati hrvatsko gospodarstvo i zapošljavati ljude. Naravno da se pritom treba voditi računa i o svim socijalnim elementima, kako pomoći onima koji su u ovom trenutku najzabrinutiji, a to su zaposlenici. Mi smo to lani već jednom i učinili", istaknuo je Plenković.

Predsjednik Vlade komentirao je i ulazak potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić u uži izbor za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

"To je sjajan uspjeh, prije svega njezin osobno, ali i Hrvatske te potvrda procjene da Marija Pejčinović Burić predstavlja sjajnu kandidatkinju Hrvatske i naše Vlade", rekao je Plenković u Bjelovaru uoči sjednice saborskog kluba HDZ-a.

Najviše zastupnika u Parlamentarnoj skupštini ima Europska pučka stranka, u kojoj je i HDZ iz kojeg dolazi ministrica Pejčinović-Burić.

"Ne mogu pogriješiti ako je izaberu", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Izvor: Hina / Vlada RH