Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 27. 11. 2013.

Plenković o Europskom semestru

Na sjednici Odbora za proračun predstavljeno je mišljenje zastupnice Angelike Werthmann o Europskom semestru za usklađivanje gospodarskih politika: godišnji pregled rasta za 2014.

Zastupnik Plenković istaknuo je da je Europska komisija u svom godišnjem pregledu rasta 2014. prvi put na istovjetan način uključila i Hrvatsku, koja je dosada u europski semestar bila uključena samo na dobrovoljnoj osnovi. Isto tako je napomenuo kako je godišnji pregled koincidirao i s ocjenom Europske komisije koja je objavljena 15. studenoga 2013. o pokretanju procedure prekomjernog proračunskog manjka za Hrvatsku.

Plenković smatra da je ovo glavna ekonomska i financijska tema u Hrvatskoj, te istodobno naglašava da se između ostalog u Hrvatskoj trenutno raspravlja i o proračunu za 2014. godinu. Imajući u vidu činjenicu da je proračunski deficit takav da ga aktualna Vlada ne može adresirati u prvoj godini, što je sasvim razvidno ako se pogleda proračun i projekcije za naredne tri godine, Plenković je naglasio važnost procedure i mišljenja Parlamenta, koje bi trebalo pomoći u razumijevanju i senzibiliziranju kako političkih stranaka tako i javnosti o ovoj temi.