Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 26. 11. 2013.

Konferencija o izborima za Europski parlament 2014.

U organizaciji predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, potpredsjednika Laszla Surjana i Odbora za ustavna pitanja održan je dijalog s predstavnicima crkava i organizacija civilnog društva o jačanju europske demokracije i sudjelovanju građana na europskim izborima

ep1Zastupnik Plenković pohvalio je održavanje dijaloga u ovakvom formatu i dobrom trenutku. Istaknuo je da su europski ad hoc izbori, koji su provedeni u travnju 2013. godine u Hrvatskoj, nažalost potvrdili tendenciju pada sudjelovanja građana na europskim izborima (20,8%).

Plenković smatra da nije riječ o nedostatku interesa građana, nego o neprimjerenom odnosu i pristupu Vlade, koja je bez investiranja u institucionalnu predkampanju abruptno organizirala izbore ostavivši samo 44 dana za pripremu i kampanju. Dodao je da ni mediji nisu na adekvatan način pristupili informiranju o europskoj kampanji, za što je dijelom odgovoran i rigidan zakonski okvir.

Zastupnik Plenković naglasio je da je u tom pitanju nužno sudjelovanje svih segmenata društva (Vlada, zastupnici, mediji, akademska zajednica, poslovni svijet, socijalni partneri, predstavnici crkava itd.) u podizanju svijesti građana o važnosti europskih izbora. Europski projekt predstavlja projekt temeljnih vrijednosti i prava kojima je Hrvatska težila dvadeset godina te zavrjeđuje snažnije demokratsko sudjelovanje građana, zaključio je Plenković.