Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 3. 2019.

Taavura i Hyundai zainteresirani za ulaganja u Hrvatskoj

Nakon sastanka s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, predstavnike tvrtke Taavura Holdings te predsjednika i direktora proizvodnje grupe Hyundai Motor Europe primio je i premijer Plenković

U posjetu Hrvatskoj boravili su predstavnici tvrtke Taavura Holdings, jedne od najvećih transportnih i logističkih tvrtki u Izraelu, i predstavnici grupe Hyundai Motor Europe. Jedan od povoda tog susreta bilo je otvaranje novog prodajno-servisnog centra i budućeg sjedišta Hyundai Hrvatska u zagrebačkom Jankomiru.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da Hrvatska, provodeći politiku fiskalne konsolidacije i niz poreznih i administrativnih rasterećenja, stvara povoljniji poslovni okvir za nove investicije, posebno u područjima koja podrazumijevaju razvoj novih tehnologija.

Ministar Horvat istaknuo je da su Vladinim proaktivnim pristupom poduzetnicima, predstavljanjem Hrvatske kao poželjne destinacije za investitore te poticajnim zakonodavnim okvirom stvorene pretpostavke za današnji susret s predstavnicima tvrtki Taavura Holdings i Hyundai Motor Europe. Iskoristio je tu priliku kako bi im predstavio komparativne prednosti Hrvatske za ulaganja te mogućnosti koje se nude investitorima na temelju Zakona o poticanju ulaganja i Zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte.

Uz ministra Horvata prilikom sastanka u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta prisustvovali su državni tajnici Nataša Mikuš Žigman, Mario Antonić i Zdenko Lucić, te pomoćnici ministra Zvonimir Novak i Ana Mandac. Izraelsku delegaciju predvodio je predsjednik Uprave Taavura Holdings Zvika Livnat, zatim član Uprave Shay Livnat i potpredsjednik Uprave Eitan Damry, a uz njih su bili i predstavnici tvrtke Grand Automotive, generalnog uvoznika Hyundaija za Hrvatsku, predsjednik Uprave Rimon Ben Shaoul i direktor Ken Lalo.

Pogodna investicijska klima i politička stabilnost glavni su aduti Hrvatske

Predsjednik Uprave Taavura Holdings Zvika Livnat naglasio je da se u Hrvatskoj osjeća vrlo ugodno, izrazivši uvjerenje da će pronaći područje za zajedničku suradnju i projekte, s obzirom na to da Taavura Holdings zapošljava preko 10.000 ljudi u vrlo širokom spektru djelatnosti, te da svoj razvoj temelji na prirodnom i kontinuiranom rastu.

U svojim izlaganjima predsjednik Hyundai Motor Europe Dong Woo Choi te direktor proizvodnje Hyundai Motor Europe Thomas A. Schmid naglasili su pozitivne pomake u investicijskom ozračju i uvjete poslovanja u Hrvatskoj, istaknuvši posebno važnost političke stabilnost za svakoga tko želi ovdje ulagati. Izrazivši spremnost za nove investicije, kakav je nov prodajno-servisni centar i buduće sjedište Hyundai Hrvatska u Zagrebu, podržali su Vladu u daljnjem ulaganju u obrazovanje mladih, posebno na području ICT-a, gdje Hrvatska ima izuzetno kvalitetne kadrove.

Ministar Horvat večeras će također sudjelovati na svečanom otvorenju Hyundai centra Hrvatske, gdje će održati prigodni govor i još jednom pozvati potencijalne investitore da izaberu Hrvatsku za svoja buduća ulaganja.