Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 11. 2011.

Seminar o europskim pitanjima za sindikalne središnjice

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković otvorio je u ponedjeljak, 14. studenoga 2011. stručni seminar o europskim pitanjima namijenjen članovima sindikalnih središnjica. Seminar je organiziran slijedom dogovora na Gospodarsko-socijalnom vijeću, a u okviru provedbe Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo uoči referenduma.

Na seminaru sudjeluje 40-ak članova sindikalnih središnjica, a predavači su stručnjaci Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i članovi radnih skupina za pojedina poglavlja pregovora.

U pozdravnom govoru državni tajnik Plenković istaknuo je višestruku važnost dobre informiranosti sindikalnih predstavnika o činjenicama koje članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji donosi na području zapošljavanja, radnog zakonodavstva, socijalne zaštite te slobode kretanja radnika.

Program dvodnevnog seminara uključuje teme koje se odnose na procedure donošenja odluka u institucijama Europske unije, na međusobno djelovanje i odnose snaga između pojedinih institucija, tehnike pregovaranja, lobiranja te umrežavanja sa srodnim europskim organizacijama. Riječ je o prvom od četiri stručna seminara o europskim pitanjima namijenjenih članovima sindikalnih središnjica. Nakon seminara u Zagrebu, u narednim tjednima i mjesecima slični seminari bit će održani u Splitu, Rijeci i Osijeku.