Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Düsseldorf | 16. 3. 2019.

Jačamo suradnju Hrvatske s njemačkim saveznim zemljama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Düsseldorfu s Arminom Laschetom, predsjednikom vlade pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, s kojim je razgovarao o jačanju i unapređenju gospodarskih i političkih odnosa

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je Sjeverna Rajna-Vestfalija jedna od gospodarski najsnažnijih njemačkih saveznih zemalja te da ondje živi više od 60 tisuća Hrvata, a susret s njima predviđen je za sutra u Düsseldorfu.

Predsjednik Vlade kazao je da će tijekom sutrašnjeg dana posjetiti Sajam vina "ProWein", gdje će se susresti s predstavnicima hrvatskih vinara.

Istaknuo je da je njegov današnji posjet dio politike koja usmjerena na jačanje odnosa sa Saveznom vladom i kancelarkom Merkel, ali i s pojedinim njemačkim saveznim zemljama.

U tom kontekstu podsjetio je na susret s bavarskim premijerom Markusom Söderom, a nedavno je održan i sastanak Mješovite hrvatsko-baden-württemberške komisije.

„Današnji posjet Sjevernoj Rajni-Vestfaliji dodatan je signal da jačamo naše gospodarske odnose i iniciramo dolske naših prijatelja u Hrvatsku tijekom turističke sezone“, poručio je Plenković.

Steigerova nagrada poticaj je smjeru koji želim dati Hrvatskoj

Premijer Plenković osvrnuo se također na svečanu dodjelu Steigerove nagrade, rekavši da će to biti prigoda za razgovor o europskim temama.

Naglasio je da je ta nagrada signal Hrvatskoj, najnovijoj članici Europske unije koja se nastoji profilirati među europskim zemljama.

Ocijenio je da će 2020.godina biti osobito vrijedna za Hrvatsku, zato što će u prvih pola godine držati kormilo Europske unije, a tako i za Njemačku, koja će Vijećem Europske unije predsjedati preostalih šest mjeseci.

Na pitanje kako se osjeća kao dobitnik Steigerove nagrade premijer je istaknuo da je počašćen tim priznanjem, dodavši da su nagradu primili i drugi istaknuti političari.

„Ovo može biti poticaj smjeru koji želim dati Hrvatskoj i hrvatskoj Vladi, da budemo proeuropski, da pozicioniramo i štitimo svoje nacionalne interese, uvijek vodeći računa o cijelom europskom projektu u kontekstu promjenljivih međunarodnih okolnosti. Vjerujem da zbog te politike, koja se protivi izolacionizmu, možemo zajednički tražiti odgovore na ključne sigurnosne i gospodarske izazove. Zato mi se čini da ono za što smo se trudili godinama sada treba njegovati i čuvati te jačati naš položaj u europskoj obitelji“, poručio je predsjednik Vlade.