Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 25. 11. 2013.

Rasprava o izvješću o Srbiji i EU

Na Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta održana je rasprava o Izvješću o napretku Srbije za 2013. godinu koje je slijedom Godišnjeg izvješća Europske komisije pripremio slovenski zastupnik Jelko Kacin

Zastupnici su komentirali proces ispunjavanja uvjeta za početak pregovora o pristupanju Srbije s Europskom unijom koje se uskoro očekuje.

Plenković  se osvrnuo na nedavni posjet Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Beogradu, gdje je održan prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU i Srbije. Govoreći o novoj metodologiji pregovora o pristupanju na temelju iskustava iz pristupnog procesa Hrvatske, Plenković smatra kako je dobro da će se najprije pristupiti poglavljima koja se odnose na Pravosuđe i temeljna prava, kao i  Pravdu, slobodu i sigurnost te da će pregovori o njima trajati dulje i pridonijeti reformama za konsolidaciju vladavine prava i borbu protiv korupcije. Glede gospodarskih reformi, kazao je kako je uz ostale napore potrebno učinkovito koristiti pretpristupne fondove, što može povećati i potporu javnosti procesu integracije u EU.

Podsjetivši da je prije nekoliko dana obilježeno 22 godine sjećanja na tragediju Vukovara, Plenković je istaknuo da Srbija treba napraviti pomake glede pronalaženja nestalih osoba, procesuiranja odgovornih za ratne zločine i poštivanja prava manjina i bilateralnih sporazuma koji se odnose na obrazovanje i zastupljenost u predstavničkim tijelima.