Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 3. 2019.

Europski izbori bit će politička bitka za smjer zemlje

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Trnje u prostorijama »Hrvatskog slova«

"Ovo je politička bitka za smjer zemlje. Hoćete li prepuštati odgovornost protestnim strankama, anarhistima, antisistemcima, kvazisuverenistima, fragmentiranim socijaldemokratima, brzorastućim raznim verzijama liberalno-lijevih opcija ili ćete dati povjerenje onome tko ulaže 30 godina u Hrvatsku, tko razumije međunarodni europski kontekst i koji ima ljude, program i znanje da iznese izazove koji su ispred nas. To je odabir pred svima nama", rekao je predsjednik HDZ-a Plenković u svom govoru na obilježavanju 29. obljetnice HDZ-a Trnje.

Istaknuvši kako nema tog strateškog pitanja oko kojeg HDZ nije štitio nacionalne interese poručio je i kako po tom pitanju u zemlji nema jačih od HDZ-a. "Tu nema jačih od HDZ-a, ne postoje", rekao je.

Naglasivši i da je HDZ vrlo čvrsto proeuropski orijentirana stranka, rekao je i da je uvođenje eura godinama cilj europske politike Hrvatske. Poručio je i da će proces uvođenja eura trajati idućih nekoliko godina. Navodeći kako većina građana danas štedi u eurima, Plenković je rekao i da će troškovi konverzije biti minimalni pa će tako npr. kava zbog troškova konverzije poskupjeti za dvije lipe.

Istaknuvši važnost povećanja apsorpcije europskih sredstava za razvoj Hrvatske, kazao je da su ona jedan od ključnih poluga razvoja zemlje. Zato se, rekao je, zalažemo da ona i dalje budu oko deset milijardi eura te da se ti projekti prenesu na lokalne razine kako bi to ljudi vidjeli.

"Pelješki most će ostati kao trajni spomenik prvih sedam godina članstva u EU. Neće ga nitko moći ignorirati. Spojiti hrvatski teritorij nakon 300 godina - ako vam je nešto zaštita nacionalnog interesa i strateško postignuće, onda je to to", poručio je.

Stoga će, naglasio je, i dalje ići s pripremama za članstvo u Schengenu, uvođenju eura, boljom apsorpcijom europskih sredstava, provedbom strateških projekata, a Hrvatska će početkom 2020. godine i prvi puta predsjedati EU-om.

Navodeći kako su sada riješene temeljne nacionalne zadaće, osobito članstvom u EU i NATO-u, Plenković je rekao da u ovom desetljeću treba raditi na jačanju hrvatskog gospodarstva, posebice nakon gospodarskih kriza koje su pogodile Hrvatsku.

"Ovo je desetljeće u kojem moramo zaokruživati naš gospodarski napredak i loviti korak s onima koji su ispred nas", poručio je.

Istaknuvši kako je njegova Vlada učinila puno na fiskalnoj konsolidaciji, Plenković je rekao da su krenuli s javnim dugom na razini 80,6 posto udjela u BDP-u a danas je on 74,5 posto. Dodajući kako se taj trend nastavlja smatra kako će javni dug u udjelu BDP-a 2021. godine biti oko 64 posto.

Osvrćući se na uspjehe Vlade, rekao je da su kroz "tri vala" porezne reforme hrvatsko gospodarstvo i građane rasteretili za 6,5 milijardi kuna, a administrativnim rasterećenjem još dodatno 2,3 milijarde kuna.

"To su ogromna postignuća za vođenje hrvatskih javnih financija", naglasio je.

Govoreći, uz ostalo, o iskoracima u pravosuđu istaknuo je da su se za 40.000 godišnje smanjili broj zaostalih predmeta na sudovima te su zakonskim izmjenama za 50.000 smanjili broj blokiranih građana nego što ih je bilo prije 1. srpnja 2018. Najavio je i da će se taj problem dodatno rješavati i novim ovršnim zakonom, što će biti jedan od zadataka reforme pravosuđa.

Upozorivši na problem demografije, Plenković je rekao da smo danas, po statističkim procjenama, na razini 1954. godine kada je Hrvatska imala oko četiri milijuna stanovnika. No, kazao je, tada se u prosjeku rađalo oko 90.000 Hrvata a danas samo 36.000.

Čestitajući jubilej HDZ-a Trnje, predsjednik zagrebačkog HDZ-a i zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić pozvao je mlado vodstvo te područne organizacije da budu nositelji promjena u toj gradskoj četvrti te razvijaju projekte vezane uz park na Savici te nesanirano odlagalište otpada.

"To su bile dvije teme na kojima su populističke stranke tražile glasove, a to su teme na kojima HDZ prvi u ovom kvartu treba medijski istupati", poručio je.

Na osnivanje HDZ-a u Trnju podsjetili su i predsjednik HDZ-a Trnje Vedran Mihelčić i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Trnje Josip Turković.

Teme