Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod | 27. 2. 2019.

Projekt Slavonija stvara preduvjete za nova radna mjesta i bolju povezanost

Premijer Plenković izjavio je u Slavonskom Brodu da će, kada se Rafinerija Brod ponovno pusti u rad, najvažnije biti da što manje onečišćuje zrak te da je plinifikacija te rafinerije najrazumnija opcija

"Mi smo tu napravili ogromne iskorake, nažalost tamo se prije nekoliko mjeseci dogodila nesreća, srećom bez većih posljedica. Najbitnije je da kada i ako ponovno dođe u funkciju da dođe do što manjeg onečišćenja zraka, ova varijanta s plinofikacijom je po meni najrazumnija i tu je naš angažman bio stopostotan. Na tom tragu će ministar Ćorić i suradnici nastaviti raditi", rekao je.

Upitan o nagodbi s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, Franom Lučićem, Plenković je rekao je Vlada razmatrala taj slučaj te da je vrijeme da se nađe rješenje.

"Smatram da taj proces predugo traje. Sjeli smo jučer glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ja. Važno je sada da DORH objedini sve aktivnosti koje trenutno postoje u vezi tog slučaja, one se vode pred više foruma, i da se po mom sudu, postigne jedna pravična nagodba s kojom bi prije svega bio zadovoljan Lučić", rekao je.

Dodao je i da nije na njemu da provodi aktivnosti koje se odnose na detalje nagodbe. "Želimo da se objedini sve i da ta nagodba bude u pravnom smislu vrlo jasna, a da, što se tiče naknade štete, u kontekstu te nagodbe postigne razumno i pravično rješenje. Ali to je posao za DORH", naglasio je.

Upitan za komentar izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav "Za dom spremni" od pozdrava "Za dom spremni" u Domovinskom ratu te odgovora Milorada Pupovca na to da razlike ne bi trebalo biti, Plenković je podsjetio na to da su preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću bile veoma precizne, argumentirane i uzele su kontekst Domovinskog rata i tih obilježja, osobito na mjestima gdje su poginuli pripadnici HOS-a.

"To je vrlo strogo ograničena preporuka i na taj način se percipira", naglasio je.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je i da bi, uz osječko Sveučilište, i Slavonski Brod trebao postati sveučilišno središte, dodavši da je to snažna poruka Slavoniji u okviru Projekta Slavonija koji je po njegovom sudu ključan za dugoročni razvoj i kvalitetni život u svim slavonskim županijama.

Podsjetio je na to da je Vlada ulagala sredstva i u modernizaciju bolnica i u navodnjavanje i apsorpciju iz EU-fondova, integrirana teritorijalna ulaganja za Slavonski Brod – više od 32 milijuna eura.

"S naše strane smatramo da stvaramo preduvjete za nova radna mjesta i za ostanak i sprječavanje depopulacije te bolju prometnu povezanost Brodsko-posavske županije", rekao je.

Ocijenio je da je Vlada jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima adresirala brojne probleme hrvatskih branitelja u toj županiji te smatra da su tu iskoraci prepoznati i da se izrazito cijene među braniteljskom populacijom s obzirom na velike žrtve koje je ta županija dala za slobodu Hrvatske.

Najavio je da će idući sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti organiziran u Novoj Gradiški.

Naposljetku je rekao da mu je posebno drago što se provodi projekt luke vrijedan 130–135 milijuna kuna i što će radovi na mostu Svilaj uskoro biti gotovi. "Ići će se s pristupnom cestom i novim mostom kod Stare Gradiške. Na taj način u prometnom smislu Brodsko-posavska županija dobiva sasvim novu dimenziju", poručio je predsjednik Vlade Plenković.