Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sharm el-Sheikh | 24. 2. 2019.

Naglasak na jačanju gospodarske suradnje i borbi protiv terorizma

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u Sharm el-Sheikh u Egiptu, gdje sudjeluje na prvom sastanku na vrhu šefova država i vlada Europske unije i Arapske lige

Prvoga dana boravka u Egiptu predsjednik Vlade sudjeluje na plenarnom sastanku na temu "Jačanje euro-arapskog partnerstva i zajedničko rješavanje globalnih izazova".

Neposredno prije sastanka dao je izjavu za medije.

„Današnji prvi summit između država Europske unije i država Arapske lige predstavlja iskorak u komunikaciji između ove dvije organizacije. Glavne teme bit će pitanje migracija, pitanje razvojne politike, sigurnosti, ali i unaprjeđenja gospodarske suradnje, kao i sigurnosna situacija na Sjeveru Afrike i Bliskom Istoku“, kazao je Plenković, izrazivši očekivanja da će ovaj sastanak dotaknuti sve teme koje trenutno okupiraju svijet.

Naglasio je da je za Hrvatsku, kao članicu Europske unije, izrazito važno da se u partnerstvu sa zemljama Arapske lige nastoji spriječiti proces nezakonitih migracija.

„Moramo konstatirati da je situacija na sjeveru Afrike sada puno bolja nego što je bilo prije, a i u samom Egiptu, konkretno govoreći, ono što smo gledali prije nekoliko godina, danas više nije na dnevnom redu“, poručio je.

Napomenuo je da je ovo godina izbora, i u Tunisu i Alžiru, moguće i u Libiji, nakon čega će se moći osjetiti kakva je novo politička ozračje u sjevernoj Africi.

Predsjednik Vlade kazao je i da su prema zadnjim informacijama, u dogovoru oko zajedničke deklaracije, usuglašene i neke preostale nijanse.