Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 16. 2. 2019.

Niz bilateralnih sastanaka na marginama Minhenske konferencije

Na marginama Minhenske sigurnosne konferencije predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas niz bilateralnih susreta s političkim liderima i gospodarstvenicima

Predsjednik Vlade sastao se s glavnim europskim pregovaračem za Brexit Michelom Barnierom.

Sastao se nadalje s Markusom Söderom, premijerom Bavarske, u kojoj živi 100 tisuća Hrvata, od čega njih 50.000 u Münchenu, dok Bavarci čine trećinu svih turista koji dolaze u Hrvatsku. Uz potvrdu izvrsne suradnje, tom prigodom dogovoren je i posjet Soedera Zagrebu početkom svibnja.

O Višegodišnjem financijskom okviru EU-a od 2021. do 2027. bilo je riječi na sastanku s europskim povjerenikom za proračun i ljudske resurse u Europskoj komisiji Güntherom Oettingerom, te je izražena jasna pozicija Hrvatske o važnosti zadržavanja sredstava za kohezijsku, poljoprivrednu politiku i ravnomjerni razvoj, uz nove izazove s kojima se EU suočava.

Na marginama konferencije Plenković se susreo i s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem, te predsjednicima Crne Gore i Rumunjske Milom Đukanovićem i Klausom Iohannisom kao i s predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfredom Weberom.

Na marginama konferencije predsjednik Vlade Plenković i ministar obrane Krstičević sastali su se s predstavnicima Lockheed Martina i Saaba.

Odgovarajući tijekom dana na novinarska pitanja, Plenković je potvrdio kako je na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom bilo govora o hrvatskoj nabavi borbenih zrakoplova, dodavši da Hrvatska nije pokrenula proces nabave aviona preko NATO-a jer to nitko ne radi na taj način, već individualno.

"Hrvatska ima sposobnost ratnog zrakoplovstva i Vlada ostaje privržena zamisli da nastavi proces nabave borbenih višenamjenskih aviona. Sada smo, kao što vidite, velikom većinom odbacili interpelaciju opozicije odnosno SDP-a. Što se tiče naše suradnje u okviru NATO-a, Hrvatska je vrlo aktivna, imamo oko 500 pripadnika oružanih snaga u različitim operacijama izvan Hrvatske", kazao je Plenković.