Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 16. 2. 2019.

Model mirne reintegracije Podunavlja primjenljiv je na Ukrajinu i Gruziju

Sudjelujući u panelu »Sigurnost u istočnoj Europi«, premijer Plenković izjavio je da bi iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 1998. moglo koristiti Ukrajini i Gruziji, čije je teritorije anektirala Rusija

Panel „Sigurnost u istočnoj Europi“ održan je u sklopu ovogodišnje Minhenske sigurnosne konferencije.

U svom izlaganju u panelu, na kojem su govorili i ukrajinski predsjednik Porošenko te predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se iskustvo Ukrajine i Gruzije može usporediti s Hrvatskom, čiji su dijelovi teritorija bili okupirani od 1990. do 1998.

Vojno ili diplomatsko rješenje

"Imali smo dva rješenja: vojno i diplomatsko. Rješenje koje se oslanja na pritisak i diplomaciju rezultiralo je reintegracijom našeg teritorija", istaknuo je Plenković.

Taj bi se model, napomenuo je, mogao primijeniti na Ukrajinu i Gruziju koje bi bolje prošle da su bile članice EU-a i NATO-a. "Ukrajina i Gruzija nisu ni u EU-u ni u NATO-u i to komplicira situaciju. Da su bile, situacija bi bila puno drugačija", rekao je premijer Plenković, bivši šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

Ocijenio je kako je uvijek bolje mirno rješavati sukobe, jer je važno sačuvati život svakog čovjeka koji živi na konfliktnom području, kao što je slučaj u Ukrajini i Gruziji.

Drukčiji kontekst proširenja Europske unije

Podsjetio je kako EU s Ukrajinom i Gruzijom surađuje u kontekstu Istočnoga partnerstva. Jasna je ambicija koju Ukrajina i Gruzija imaju za ulazak u EU, rekao je Plenković, dodavši kako je drugačiji kontekst u pogledu proširenja u većini država članica.

Ocijenio je kako su sigurnosna i obrambena politika u posljednjih 20 godina postigle izniman napredak.

„Trebamo zadržati posvećenost SAD-a sigurnosti Europe, uložiti u globalnu sigurnost te u isto vrijeme jačati europsku obrambenu politiku“, poručio je Plenković.

Naglasio je kako će Hrvatska u travnju biti domaćin multilateralnog sastanka - događaja orijentiranog na projektnu suradnju Kina+16. To je politika "jedan pojas, jedan put", napomenuo je, dodavši kako je s kineskim premijerom u posljednjih dvije i pol godine imao šest bilateralnih sastanaka.