Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 16. 2. 2019.

Za Hrvatsku je najvažnije da Brexit bude uređen

U okviru Minhenske sigurnosne konferencije predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u panelu na temu »Budućnost Europe«

Govoreći o Brexitu, premijer Plenković izjavio je da je po njegovu sudu referendum bio nepotreban te da sada svi proživljavaju posljedice pogrešnih političkih poteza prethodne britanske administracije. "U ovoj igri nitko ne pobjeđuje, gube i Velika Britanija i Europska unija, a i na području globalnog utjecaja više gubimo nego što dobivamo", poručio je.

Dodao je da svi trebamo izvući pouke iz ovog referenduma jer je jasno vidljivo koliko određene pozicije političara i političkih stranaka mogu utjecati na biračko tijelo kada idu za nekim drugim ciljevima.

“Budimo otvoreni, Theresa May zapravo čisti tuđi nered. Za Hrvatsku je najvažniji uređen i predvidljiv izlazak Britanije iz EU-a, na tome radimo zajedno s ostalim članicama”, kazao je Plenković.

Da sada provodimo referendum o pridruživanju Europskoj uniji, pobijedili bismo, ali s mnogo više poteškoća

"Dobro je da smo sada više uključeni u konzultacije s našim građanima. Da sada provodimo referendum o ulasku u Europsku uniju, pobijedili bismo, ali s mnogo više poteškoća", zaključio je Plenković.

Govoreći o posljedicama Brexita za EU kao uređen, predvidljiv, čist i siguran sustav visokih standarda, Plenković je zaključio da se Europska unija 31 dan od 29. ožujka i manje od stotinu dana od europskih izbora nalazi u nejasnoj situaciji i ne zna što će učiniti, a to šalje lošu poruku i Britaniji i Europskoj uniji.

Jačaju populističke i kvazisuverenističke snage

"Kad sve to stavimo u kontekst da na nacionalnim planovima posljednje tri godine svjedočimo posljedicama vala koji mijenja političke agende i kada jačaju pupulističke, demagoške i kvazisuverenističke snage, imat ćemo drukčiji Europski parlament, koji će imati teško i zahtjevno razdoblje u kreiranje većine za donošenje legislative sljedećih pet godina", istaknuo je Plenković, dodavši da to predstavlja najveći izazov za sadašnje i buduće lidere.