Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 2. 2019.

Isprika predsjednika EP-a Tajanija zbog izjava u Basovizzi

Nakon pisma koje mu je uputila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i telefonskog razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izrazio je žaljenje i ispriku zbog upotrebe riječi »talijanska Dalmacija i talijanska Istra« u govoru prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi

U pismu što ga je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani 13. veljače 2019. poslao predsjednici Republike i predsjedniku Vlade stoji:

"Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović, primio sam Vaše pismo u kojem izražavate razočarenje mojim izjavama koje se odnose na 'talijansku Dalmaciju i talijansku Istru'. Kao što sam u ponedjeljak već rekao premijeru Plenkoviću u telefonskom razgovoru u kojemu mi je on iznio nezadovoljstvo tom izjavom, žao mi je i ispričavam se što sam upotrijebio riječi koje su mogle povrijediti osjećaje Vaših sugrađana i navesti na pomisao da se radi o izražavanju teritorijalnih pretenzija. To, naravno, nije bila ni moja želja ni ono što sam mislio."

Tajani je naglasio da njegova politička povijest djelom pokazuje veliko prijateljstvo i duboko poštovanje prema hrvatskom narodu, zbog čega je Hrvatska bila među prvim zemljama koje je posjetio otkako je preuzeo dužnost predsjednika Europskog parlamenta.

Osudivši totalitarizam svih oblika, poručio je da se prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi želio zajedno s obiteljima žrtava prisjetiti tisuća talijanskih, hrvatskih i slovenskih žrtava jedne od najgnusnijih tragedija prošlog stoljeća.

Tajani je zaključio da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo koje više od brojnih riječi pokazuje da je Europska unija uspješan projekt.