Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Šibenik | 8. 2. 2019.

Mjere za demografsku revitalizaciju pokazuju znake uspjeha

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 29. obljetnice osnutka šibensko-kninske županijske organizacije HDZ-a

Uz predsjednika Plenkovića na skupu u šibenskom HNK-u govorili su politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predsjednik šibensko-kninske županijske organizacije HDZ-a Nediljko Dujić, šibensko-kninski župan Goran Pauk te gradonačelnik Šibenika i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Željko Burić.

Prije skupa predsjednik Vlade Plenković sastao se sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Željkom Burićem, s kojima je razgovarao o razvojnim prioritetima i projektima u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.

Bez naroda nema države

Čestitavši stranačkim kolegicama i kolegama 29. obljetnicu osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije, predsjednik Plenković naglasio je kako uz brojna postignuća u tri desetljeća, nastavljamo zajedno podupirati gospodarske, prometne, kulturne i druge projekte za razvoj Šibenika i županije.

Dodao je da nema strateškog cilja koji Hrvatska nije ispunila, ali da ostaje i puno toga za riješiti, najavivši kao jednu od glavnih zadaća demografsku revitalizaciju.

“Nalazimo se u klubu najrazvijenijih zemalja svijeta kao članica EU-a, ali nam ostaje i puno toga za riješiti. Suočeni smo sa starenjem populacije. U Hrvatskoj više ljudi godišnje umre nego se rodi. Svake godine nestane grad veličine Makarske i naša je temeljna dugoročna zadaća da pokušamo te trendove ublažiti i promijeniti i na tome radimo", rekao je Plenković.

Ocijenio je da je demografska politika s nizom mjera počela pokazivati signale uspjeha te je 2018. godine rođeno gotovo 900 djece više nego 2017. godine.

,,Tako moramo nastaviti, jer bez naroda nema države“, kazao je Plenković.

Gospodarstvo raste na zdravim osnovama, uz smanjenje javnog duga

Istaknuo je kako je sadašnja generacija privilegirana, jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj.

"Priznanje je išlo teško i ono se nije dogodilo preko noći, a umijeće koje su dr. Tuđman i HDZ pokazali bili i više nego na razini izazova. Događaji u devedesetima prošlog stoljeća dovoljni su za deset života, a potom su u 2000.-ima ispunjena dva strateška cilja, ulazak u NATO i EU. Pred nama je još mnogo izazova,“ rekao je Plenković, izrazivši i zahvalnost svih na žrtvi hrvatskih branitelja.

Istaknuo je i kako hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim osnovama, budući da se rast ne temelji na novim zaduživanjima.

,,Rasteretili smo gospodarstvo smanjivanjem poreza i administrativnih barijera. Županije sada imaju više sredstava, a spajanjem ureda državne uprave dobit će i veće ovlasti. Nema nijednog ministra koji u svom resoru nije posjetio sve krajeve Hrvatske i s jednakim entuzijazmom želimo da se razvijaju svi krajevi Hrvatske“ rekao je Plenković.

Naglasio je i kako će Vlada nastaviti s reformom pravosuđa i reformama mirovinskog sustava te omogućiti da mirovine budu veće.

,,Jer sve što radimo, kao i kada smo u Agrokoru spasili desetine tisuća radnih mjesta i spriječili gospodarski kolaps, radimo s punom odgovornošću za budućnost Hrvatske. Rastu zaposlenost, plaće i potrošnja, a rekordno se smanjuje javni dug. Sve su to postignuća naše stranke i naše Vlade'', poručio je Plenković.

Na europske izbore idemo da bismo u Europi predstavili uspješnu Hrvatsku

“Radimo i na tome da Hrvatska bude privlačna za ulaganja. Idemo u korak s vremenom i zato idemo na sljedeće europske izbore da bi predstavili uspješnu Hrvatsku u Europi. Šibensko-kninska županija je jedna od onih u kojoj smo pobjednička stranka i uvjeren sam da ćemo na ovim izborima pokazati snagu i odlučnost te da ćemo trijumfirati na izborima 26. svibnja,“ zaključio je predsjednik HDZ-a Plenković.

Prije svečanosti u HNK-u predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održao je sastanak sa šibensko-kninskim županijskim odborom stranke, a zatim je položio vijenac kod spomen-obilježja na Baldekinu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Teme