Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 22. 11. 2013.

Tribina HDZ-ovih europskih zastupnika u Rijeci

Članovi Europskog parlamenta HDZ Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Andrej Plenković održali su tribinu o aktivnostima u Europskom Parlamentu i mogućnostima koje Hrvatska ima kao članica Europske unije

akt079

Plenković je podsjetio kako je 2013. godina „Europska godina građana“ što je bitno za sudjelovanje građana u formuliranju europskih politika te se založio za transparentnost rada pod europskih zastupnika koji imaju inovativnu ulogu u hrvatskoj politici.

Izrazio je očekivanja da će institucionalna kampanja ''djeluj, biraj, utječi'' koju provodi Europski parlament u svim državama članicama pridonijeti većem senzibiliziranju hrvatske javnosti za izlazak na opće europske izbore 25. svibnja 2014

Plenković je uputio kritiku aktualnoj hrvatskoj Vladi zbog slabog korištenja EU fondova, čime Hrvatska dolazi u situaciju da u prvoj godini članstva ude neto uplatitelj, a ne neto korisnik kao što je bilo predviđeno u pristupnim pregovorima. Govorio je i o otvaranju postupka prekomjernog proračunskog manjka za Hrvatsku od strane Europske komisije.

Tijekom boravka u Rijeci zastupnici su se susreli s predsjednikom HDZ primorsko-goranske županijske organizacije Olegom Butkovićem, županom ličko-senjske županije Milanom Kolićem, povjerenikom HDZ-a istarske županije Ivanom Bubićem i saborskim zastupnikom Josipom Borićem.