Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 1. 2019.

HDZ vodi politiku na temeljima prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a premijer Plenković potvrdio je medijima da je primio vukovarskog gradonačelnika Ivanu Penavu te je komentirao najnovije vijesti o nabavi izraelskih aviona F-16 Barak

Na pitanje o Penavinu stavu prema suradnji HDZ-a s SDSS-om i srpskom zajednicom Plenković je odgovorio da vukovarski gradonačelnik to razumije, tim više što su ga mnogi sugrađani, pripadnici srpske manjine, podržali na izborima za gradonačelnika Vukovara.

Penava je dobro razumio što je državna, a što lokalna politika HDZ-a

Dodao je i kako je Penava na sastanku jako dobro razumio što je državna politika HDZ-a, a što politika lokalnih stranačkih organizacija.

Plenković je istaknuo da se politika HDZ-a bazira na ključnim temeljima politike prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana - mirnoj integraciji hrvatskog Podunavlja, pomirba, suživot, istina te procesuiranje odgovornih za ratnih zločina. No, poručio je, to je i nastojanje da se u 21. stoljeću gradi društvo u kojem se svi mogu osjećati dobro.

Ocijenio je da ponekad ima situacija kada nešto iz Vukovara izgleda drugačije nego iz Zagreba te ih Penava doživljava kao svojevrsne provokacije - o tome da stoji li netko ili ne stoji tijekom intoniranja hrvatske himne, što je iz kuta Vukovara određeni problem.

Ponovio je i da politiku HDZ-a određuje vodstvo stranke, a gradonačelnik Penava bavi se temama vezanim uz Grad Vukovar.

O nabavi F-16: Predstavnici MORH-a bili i u Izraelu i u SAD-u

Premijer je, na pitanje o curenju mailova vezanim uz korespondenciju sa SAD-om o nabavi izraelskih aviona F-16 Barak, ponovio da će se o tome napraviti detaljna analiza. Navevši kako nije imao saznanja o tim mailovima, rekao je i da je ministar obrane Damir Krstičević pojasnio da postoje brojni mailovi koji su bili izmjenjivani na razini stručnog tima, predstavnika MORH-a i drugih uključenih u taj posao.

"Mi govorimo o mailovima koji su bili u fazi prije donošenja konačne odluke. I bez tih saznanja smo, na temelju moje inicijative, zadužili predstavnike MORH-a da odu još jednom u Izrael i Washington ne bismo li precizno, sigurno i pouzdano mogli čuti da će jedna strana preuzeti teret odgovornosti za ishođenje dozvola, a to je Izrael, što su oni i pismeno potpisali", rekao je.

Naveo je i da je iz vođenih razgovora bilo jasno da neće biti problema ni da Izrael preuzme tu odgovornost niti da postoje prepreke za dobivanja dopuštenja SAD-a.

"Mi smo nakon njihova povratka iz Izraela i SAD-a još pustili dva mjeseca hlađenja te vruće teme i onda tek donijeli odabir. Problemi su nastupili u kasnoj jeseni prošle godine", kazao je Plenković.

Podsjetio je i na svoju raniju izjavu ćemo mi kao država, ako ne budemo kroz proces koji je bio između nas i četiri države koje su bile ponuditelji u stanju odabrati ono što smo izabrali kao najbolju ponudu, staviti izvan snage cijeli proces – što smo, kaže, i učinili.

Teme