Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 1. 2019.

Pravednijom podjelom NUTS 2 regija do ravnomjernog razvoja Hrvatske

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković dao je izjavu za okupljene novinare

"Održali smo prvu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u ovoj godini. Razmotrili smo pripreme za početak nove sjednice Hrvatskog sabora, današnju odluku Vlade o poništenju Odluke o nabavi višenamjenskih borbenih aviona, novu podjela tzv. NUTS 2 regija u Hrvatskoj…", poručio je uvodno predsjednik Plenković u izjavi medijima.

Naglasio je da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila podlogu koju je napravio Institut za razvoj i međunarodne odnose, a to je nova, pravednija podjela statističkih regija, koja će omogućiti kvalitetniji i brži razvoj onih krajeva Hrvatske kojima je to najpotrebnije - koji trebaju smanjiti nejednakost u odnosu na razvijenije dijelove RH i postići bržu konvergenciju Hrvatske s razvijenim dijelovima EU-a.

O borbenim zrakoplovima

Plenković je odbacio tvrdnje da je donesena odluka o novom modelu nabave borbenih aviona.

"Na Vijeću za obranu i na sjednici Vlade samo smo zaključili da je odluka o odabiru izraelske ponude stavljena izvan snage nakon što su nas prošlog tjedna službeno izvijestili da nisu u mogućnosti realizirati ponudu. Izvan snage je stavljen i cijeli proces - skupa s natječajem. Slijedi detaljna analiza, a nakon nje ćemo tek vidjeti kako i kada definirati novi model", kazao je.

Podsjetio je na to da je u siječnju poslao posebnu delegaciju i u Izrael i u Washington upravo kako bi verificirali preuzima li Izrael na sebe odgovornost ishođenja odobrenja američke administracije za transfer, što je Izrael i pismeno preuzeo. Istodobno, nakon razgovora u Washingtonu, Vladi je prenesena informacija da neće biti problema s ishođenjem tog odobrenja.

"Jasno sam pitao generalnog direktora izraelskog ministarstva obrane jesu li oni, temeljem svog iskustva koje je objektivno malo bogatije od hrvatskog u ovakvim situacijama, mogli naslutiti da će se ovo dogoditi. I odgovorio je – ne. Upravo kako bismo izbjegli bilo kakav scenarij ovog tipa radili smo dodatne provjere, nakon čega smo još čekali gotovo 60 dana da donesemo odluku kako bismo bili sigurni", poručio je Plenković.

O izjavi Ivana Penave

Najavio je kako će razgovarati s gradonačelnikom Penavom, dodavši da je važno da se politika HDZ-a temelji na svim postignućima procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i suživota između hrvatskog naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske.

"Sutra je 15. siječnja, 27. obljetnica međunarodnog priznanja RH i 21. obljetnica mirne reintegracije. Za nas su to vrijednosti na kojima se treba temeljiti bolji suživot u tom dijelu Hrvatske u odnosu na ono što je bilo prije. Gospodin Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a, nego predsjednik i nacionalno vodstvo stranke. Njegove se nadležnosti tiču Grada Vukovara", poručio je Plenković.

Plenković je naveo kako je vodstvo stranke zadovoljno što je rejting na 29 posto i što je HDZ daleko najsnažnija politička stranka u Republici Hrvatskoj koja se nosi s brojnim izazovima, nizom otvorenih pitanja hrvatske ekonomske tranzicije te nizom političkih pitanja, a sve u najboljem interesu Hrvatske.