Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 21. 11. 2013.

Govor o programu Obzor 2020.

Plenković je podržao usvajanje izvješća zastupnice Riera Madurell o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Obzora 2020. kojim će se dodijeliti oko 80 milijardi eura za projekte znanosti, istraživanja, industrijskog razvoja, kao i društvenih promjena koje nameću komercijalno inovativne proizvode i usluge

Obzor 2020 jedan je od temeljnih prioriteta strategije Europa 2020 te mu je cilj da članice Europske unije svrsta među svjetske lidere u inovacijama koji će kroz konkretne primjene u gospodarstvu pokrenuti rast i stvoriti nova radna mjesta te osigurati konkurentnost na svjetskom tržištu.

Plenković je napomenuo kako su jedan od bitnih aspekata novog programa javno-privatna partnerstva, koja će pomoći privatnim investitorima da lakše podnesu poslovne rizike ulaganja u inovacije i istraživanja.

Obzor 2020. povoljna je prigoda za partnere u Hrvatskoj jer su mnogi instituti i sveučilišta već sudjelovali u Programu za konkurentnost i inovacije te Okvirnom programu 7, putem kojih je Hrvatska ugovorila i povukla značajna sredstva. Plenković je izrazio očekivanje da će se takav pozitivan trend nastaviti i u sljedećem višegodišnjem proračunskom razdoblju.