Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 12. 1. 2019.

Unatoč svim izazovima vodeća smo stranka s rejtingom kao prije 2 godine

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 29. godišnjice osnutka splitskog HDZ-a. Prije toga zapalilo je svijeće kod spomenika utemeljitelja HDZ-a i hrvatske države, dr. Franje Tuđmana,

Uz predsjednika Plenkovića na veliki skup u Split došli su ministar obrane i član Predsjedništva HDZ-a Damir Krstičević, politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš te predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica.

Na skupu su govorili i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Pohvalivši rad HDZ-a u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, predsjednik Plenković čestitao je stranačkim kolegicama i kolegama obljetnicu osnutka splitskog HDZ-a, kao i ma svim dosadašnjim uspjesima.

Naglasio je da je danas, dvije godine nakon parlamentarnih izbora, HDZ sačuvao gotovo isti rejting koji je imao u tom trenutku:

"A to nije uobičajena pojava u politici, posebno ne s obzirom na brojne izazove i naslijeđene probleme s kojima smo se suočili", poručio je Plenković, dodavši da bi mnogi željeli zaboraviti da je Vlada uspješno razriješila krizu u Agrokoru, spriječila kolaps cijeloga hrvatskog gospodarstva i spasila desetine tisuća radnih mjesta, i to bez kune iz državnog proračuna.

Poručio je da je HDZ jedna od rijetkih stranaka u srednjoj i istočnoj Europi koja je stvorena u prijelomnoj 1989. godini, a koja je ostala utjecajna kroz sva tri desetljeća.

"To je jedinstvena snaga naše stranke, snaga našeg članstva te vrijednost naših postignuća i našeg programa", kazao je.

Dvije sjednice Vlade u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Napomenuo je da je ova HDZ-ova Vlada - u dobroj suradnji sa županijama, gradovima i općinama - uspjela ostvariti ideju povezivanja plave i zelene Hrvatske, boljeg gospodarskog razvoja, prometne povezanosti, snaženja infrastrukture u Dalmaciji te povezivanja otoka.

"Rezultat toga su projekti za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti od više od dvije milijarde kuna, koje smo predstavili na sjednici Vlade u Splitu. Na sjednici u Hvaru donijeli smo Zakon o otocima. A mogu vam otkriti da će uskoro u Split doći ministar zaštite okoliša i energetike s cijelom financijskom konstrukcijom za Centar gospodarenja otpadom u Lećevici", poručio je Plenković, spomenuvši još od projekata i tunel kroz Kozjak.

Naveo je i važnost rješenja prometnog čepa kod Omiša, što je ključan projekt čijom će realizacijom Split prodisati.

U nabavi aviona F-16 odgovornost ne snosi Hrvatska

Predsjednik Plenković istaknuo je da je HDZ-ova Vlada prva imala odvažnosti donijeti stratešku odluku o kupnji borbenih zrakoplova.

"Transparentno smo te u dobroj vjeri i s dužnom pažnjom vodili proces. Ni iz posjeta ministra obrane SAD- a u srpnju, a ni iz posjeta predsjednika Izraela, nije se moglo razabrati da američka administracija neće odobriti posao s moderniziranim zrakoplovima F 16 Barak. Nije se to moglo zaključiti ni iz činjenice da su ti isti izraelski avioni letjeli iznad Knina 5. kolovoza", poručio je Plenković.

Odlučni smo da zadržimo sposobnost ratnog zrakoplovstva

Najavio je sjednicu Vlade u ponedjeljak na kojoj će se poništiti natječaj i odluka o kupovini staviti izvan snage, ali ćemo ostati odlučni da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.

"Stojimo iza svoje strateške odluke i pokrenut ćemo novi proces u trenutku kada to Vlada, Vijeće za obranu i ostale nadležne institucije procijene. Na kraju, zahvalio bih ministru Damiru Krstičeviću, koji je ovdje s nama, na svemu što je učinio za domovinsku sigurnost, obrambeni sustav i naše oružane snage. Hrvatska vojska prije njega i sada nije ista", kazao je Plenković.

Rođeno 350 djece više nego lani

Najavio je i nove Vladine reformske zahvate, kojima će se osnažiti, reorganizirati i digitalizirati državna administracija. Što se tiče demografije, podsjetio je da je u prvih deset mjeseci prošle godine u Hrvatskoj rođeno 350 djece više nego u istom razdoblju 2017. Godine:

"To je signal ohrabrenja na kojem i dalje svi zajedno trebamo raditi", rekao je Plenković.