Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Križevci | 11. 11. 2011.

Okrugli stol »Ulazak Hrvatske u Europsku uniju«

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u petak, 11. studenoga 2011. u Križevcima, na predavanju »Ulazak Hrvatske u Europsku uniju«. Predavanje je održano za poduzetnike i gospodarstvenike u okviru programa 14. Obrtničkog i gospodarskog sajma. Tradicionalni Obrtnički i gospodarski sajam otvorila je predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor

U svom izlaganju državni tajnik Plenković pojasnio je daljnje korake vezane za potpisivanje Ugovora o pristupanju te njegovu ratifikaciju. Govorio je o aktualnim naporima Europske unije na rješavanju dužničke krize te za jačanje europskog stabilizacijskog mehanizma. Državni tajnik Plenković osvrnuo se i na sadržaj poglavlja 20. Poduzetništvo i industrijska politika, a u kontekstu značaja strategije EUROPA 2020 za rast i zapošljavanje te njenog utjecaja na malo i srednje poduzetništvo. Pojasnio je ključne aspekte politike proširenja Europske unije te značaj članstva Republike Hrvatske u Uniji za države jugoistočne Europe. Također je predstavio aktivnosti koje se provode uoči održavanja referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a vezane za informiranje hrvatske javnosti o prednostima članstva u Uniji za građane.

Tihana Kraljić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i Dragica Karaić, načelnica u Upravi za malo gospodarstvo, govorile su o tome što malim i srednjim poduzetnicima donosi ulazak Hrvatske u Europsku uniju. O inovativnosti, kao temelju konkurentnosti na tržištu Europske unije, govorio je Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra BICRO.

Na okruglom stolu nazočio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.