Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 12. 2018.

Rejting HDZ-a dominira, ekonomski pokazatelji dobri, reforme provodimo

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je u Zagrebu sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te Središnjeg odbora HDZ-a, a potom je u izjavi medijima rezimirao 2018. godinu za HDZ

Godišnji program rada za 2019.

Kao odgovorna stranka, kazao je Plenković, HDZ je na današnjim sjednicama svojih središnjih tijela jednoglasno donio Godišnji program rada s financijskim planom za 2019. godinu, a podnesena su izvješća o radu i stranku, kao i financijsko izvješće.

HDZ vodi ozbiljnu politiku, i to je ključna razlika između nas i oporbenih stranaka. Dok su oni pokušavali rušiti saborski kvorum, bavili se incidentima i sabotažama, naša Vlada i parlamentarna većina predvođena HDZ-om u zadnja su dva-tri tjedna donijele i provele niz važnih odluka: povećana je minimalna plaća, Sabor je donio proračun za iduću godinu, mirovinsku reformu, Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, zakone o udomiteljstvu, o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima", rekao je Plenković.

Donijeli smo sve zakone koje smo planirali

Rezimirajući političku godinu na izmaku, predsjednik Plenković u izjavi za medije naglasio je da je iznimno zadovoljan dominantnim rejtingom HDZ-a od oko 30 posto te financijskom konsolidacijom stranke, što je plod i racionalizacije poslovanja i povećanih prihoda od članarina.

Stranka ima novi Statut te jasan plan rada i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. U dvije i pol godine iz nezavidnog položaja u lipnju 2016. došli smo do premoćne pobjede na parlamentarnim izborima te potom do osvajanja gotovo 50 posto lokalnih jedinica", poručio je.

Naglasio je da su Vlada i parlamentarna većina donijeli sve reforme i zakone koje su i planirali, dok su na dobrobit naše zemlje i hrvatskih ljudi, svi ekonomski pokazatelji vrlo dobri, rastu zaposlenost, BDP i plaće, a smanjuje se javni dug.

Godinu na izmaku s punim pravom možemo nazvati – uspješnom, ocijenio je Plenković.

Mirna reintegracija ključna ostavština dr. Tuđmana

Odgovarajući na upit o zahtjevu za zabranom djelovanja DSS-a, premijer Plenković rekao je da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke, istaknuvši kako nije dobro sve što bi danas podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj.

Moja je zadaća kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a da takve situacije izbjegavamo, da ih zaustavljamo na samom početku i da gradimo suživot svih koji žive u Republici Hrvatskoj. Na tome ću ustrajati, neovisno o bilo kakvim inicijativama sa lokalne razine, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je procesuiranje ratnih zločina i utvrđivanje istine ono iza čega čvrsto stoje, i što se treba dogoditi. Oni koji to rade, policija i DORH, rade intenzivnije nego ranije, dodao je.

Podsjetio je kako je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja bila ključna ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ocijenio je to jedinstvenim poduhvatom koji treba njegovati te graditi pomirbu i suživot na temelju istine, uz pijetet prema žrtvama, a kažnjavati počinitelja ratnih zločina.

Upitan hoće li pozvati svog zamjenika Milijana Brkića da javnosti da odgovore vezane uz SMS aferu, ponovio je kako očekuje da se ta afera rasvijetli do kraja.

Mi kao politička stranka možemo o toj temi razgovarati tek ako pouzdano znamo da je došlo do nekakvih radnji koje bi bile u suprotnosti sa zakonom. Prije toga, dok nemamo čistu situaciju, misli da bi bilo neodgovorno se drugačije ponašati, istaknuo je Plenković.

Teme