Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 20. 11. 2013.

Rasprava o europskim fondovima

Plenković je kazao da kohezijska politika ostaje temeljni element financijskog paketa i strategije Europa 2020 te je za nju kroz sedmogodišnji proračunski okvir predviđeno oko 375 milijardi eura

Dodao je da se kohezijska politika kroz novi zakonski okvir značajnije mijenja utoliko što se sredstva usmjeravaju na manji broj prioriteta koji su bolje povezani sa strategijom Europa 2020, fokusirajući se na rezultate i monitoring napretka prema dogovorenim ciljevima.

Plenković je podržao nastojanja da se posebna pozornost posveti ruralnim i slabije razvijenim područjima, kao i područjima koja su pogođena industrijskom tranzicijom te regijama koje pate od stalnih prirodnih ili demografskih smetnji jer se time jača ekonomska i socijalna kohezije te smanjuju razlike između regija unutar EU.

Zaključio je da je kohezijska politika od iznimne važnosti za Hrvatsku budući je iz kohezijske omotnice za 2013. godinu dodijeljeno 449,4 milijuna eura, a u financijskoj perspektivi 2014-2020 očekuje se više od 8,1 milijardi eura što će pridonijeti ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje.