Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pakrac | 19. 12. 2018.

U dvije godine ugovoreno je 8,5 mlrd. kuna za razvoj slavonskih županija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 7. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, premijer Plenković posjetio je Opću županijsku bolnicu Pakrac i Bolnicu hrvatskih veterana te zapalio svijeću ispred biste dr. Ivana Šretera. Sastao se i s gradonačelnicom Anamarijom Blažević s kojom je razgovarao o projektima važnim za daljnji razvoj Pakraca.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem savjetodavno je tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici,Vinkovcima i Belom Manastiru.

Premijer Plenković je, otvarajući sjednicu, istaknuo da je od početka provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ostvaren zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih i europskih sredstava, kao i motiviranju privatnog sektora za veća ulaganja.

Dotaknuo se i povijesti Pakraca, podsjetivši da se u 13. stoljeću u ovom gradu nalazila prva kovnica novca, slavonskog banovca. "Na njemu se prvi put pojavio lik kune koji danas koristimo", dodao je.

Naglasio je golemu ulogu Pakraca u Domovinskom ratu. "Pakrac je bio razrušen u Domovinskom ratu, dao je jako puno za obranu domovine i zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima ovdje iz Pakraca i Slavonsko-požeške županije", kazao je.

Zdravstveni sustav i kontinentalni turizam

Premijer Plenković je izvijestio da je u ovoj financijskoj perspektivi od 18,5 milijardi kuna predviđenih za Slavoniju, ugovoreno 8,5 milijardi kuna.

"Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive je na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima je nama da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate", poručio je.

Plenković je rekao da je sjednica posebno posvećena dvjema temama – kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoja kontinentalnog turizma. Podsjetio je na to da je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru donesena odluka da se oni iduće godine održe u Slavoniji.

"Naglasak je na kontinentalnom turizmu, jednom zajedničkom konceptu gdje će više slavonskih županija biti uključeno. S te strane šaljemo poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsku", rekao je.

Plenković je kazao da je realizacija razvojnog sporazuma u tijeku, neki su projekti realizirani, a slijedi realizacija i ostalih.

U kontekstu gospodarskog snaženja Slavonije, podsjetio je na boravak u Zagrebu predstavnika Svjetske banke.

"U Zagrebu je bio drugi čovjek Svjetske banke koji je na sastanku u Vladi prvi želio govoriti o tome kako oni mogu pratiti i savjetovati hrvatsku Vladu i županije da se projekti realiziraju", izdvojio je.

Sinergija i partnerstvo

Istaknuo je da su, kada je riječ o partnerstvu sa županijama i gradovima, napravljeni iskoraci. "Želimo da otvorenost, sinergija i partnerstvo budu vidljivi. Samo u prosincu smo imali sjednicu Vlade u Karlovcu, sastanak sa županima u Rijeci i sada imamo Savjet u Pakracu. To je dio naše politike i orijentacije da svi budu uključeni i sudjeluju u onome što radimo", kazao je.

U tom je kontekstu izdvojio i niz zakona, među kojima Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o otocima. Napomenuo je da su svi resori posvećeni praćenju prioriteta jedinica lokalne i područne samouprave te da je prisutnost ministrica i ministara na terenu redovita i stalna.

"Tako će biti kontinuirano jer želimo da se Hrvatska u mandatu ove Vlade pokuša što bolje razviti, osobito oni krajevi kojima je naša podrška najvažnija", dodao je.

Efekti porezne reforme korisni i za pet slavonskih županija

Plenković je kazao da su efekti porezne reforme korisni i za ovaj dio Hrvatske te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, napose u Slavoniji.

"Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji. To je strukturni problem s kojim se moramo nositi, stoga poduzimamo sve ove mjere", zaključio je.

I župan i gradonačelnica zadovoljni Projektom Slavonija

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zahvalio je što se sastanak održava u Pakracu. "Ovo je već drugi sastanak Savjeta u Požeško-slavonskoj županiji. U protekle dvije godine osjeti se važnost ovakvog projekta", kazao je.

Govoreći o industriji, zahvalio je predsjedniku Vlade i ministrima što je tvrtka "Orljava", koja zapošljava preko 300 radnika, potporom Vlade sanirana i danas je stabilna.

"Slavonija ima mogućnosti da se turistički pozicionira. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj model dobiti znatna sredstva kako bismo mogli biti poveznica poljoprivrede i drugih grana", dodao je.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je u obraćanju kazala da je Pakrac jedini grad koji je iskoristio sva tri pretpristupna fonda Europske unije za izgradnju poduzetničke infrastrukture.

"Zahvaljujući novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave prošle smo godine uspjeli proširiti Zonu male privrede za dodatnih 150 tisuća četvornih metara te uvesti dodatne programe poticanja poduzetništva koji imaju jedan od nama najdražih učinaka – poduzetnici su prepoznali da im to može pomoći u radu", rekla je, dodavši da je uveden i niz demografskih mjera.

"Bolnica u Pakracu je uništena u Domovinskom ratu, danas smo dobili potvrdu da ćemo je uspjeti obnoviti i hvala vam na tome", rekla je.

Potpisani ugovori vrijedni 36 milijuna kuna

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisani su ugovori u vrijednosti od 36 milijuna kuna te uručeni odluke i tabularna isprava Gradu Pakracu.

Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je sa čelnicima jedinica lokalne samouprave ugovore za obnovu pakračkog kupališta, projekte Suhopoljski vremeplov, Muzej bećarca u Pleternici, interpretacijski centar Domovinskog rata Vodotoranj u Vukovaru, te za projekt "Ilok - vrata Hrvatske".

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg uručio je ugovor o sanaciji odlagališta otpada Gajevci, a državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš uručila je županu Osječko-baranjske županije Ivanu Anušiću niz ugovora za energetsku obnovu zgrada.

Zaključci 7. sjednice savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

1. Napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u rujnu 2018. godine u Belom Manastiru, potvrđen je ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od 14. rujna 2018. do 14. Prosinca 2018. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. prosinca 2018. ugovoreno je 8,5 milijardi kuna odnosno 45,2% od ukupno raspoloživih sredstava (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 28. rujna 2018. plaćeno je 2,6 milijarde kuna odnosno 13,97% bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos.

2. Program Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem podržava donošenje Odluke ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o pokretanju Programa „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ i Odluke o imenovanju Radne skupine za provedbu Programa u cilju poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Savjet odobrava sve predložene faze daljnje provedbe programa te će sustavno pratiti njegov napredak.

3. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema

S obzirom da se 1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema provodi u skladu s planiranom dinamikom, naime, do sada su ugovorena četiri projekta iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede te je objavljen ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“, a raspisan je i Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 -Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za sufinanciranje izrade projektne i tehničke dokumentacije za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja, Savjet razmatra povećanje vrijednosti projekata obuhvaćenih 1. Razvojnim sporazumom kao i povećanje broja projekata predmetnoga sporazuma što će se regulirati sklapanjem dodatka Sporazumu, nakon analize o mogućnosti izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

4. Savjetodavne usluge Svjetske banke za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Potvrđen je napredak u provedbi Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sklopljenog sa Svjetskom bankom. Utvrđeno je da će Svjetska banka do 31. siječnja isporučiti tri izvješća: izvješće o ulaganjima i izvozu, izvješće o produktivnosti na razini tvrtke i financijskim instrumentima te izvješće o radnim mjestima i uključivanju na tržište rada. Ova izvješća bit će podloga za identifikaciju dodatnih projekata i konsolidiranje postojećih u svrhu povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova u tekućem financijskom razdoblju (2014. - 2020.) i u njihovoj pripremi za financijsku perspektivu 2021. – 2027.

Utvrđeno je da su s početnim rezultatima ovih izvješća upoznati ključni dionici razvoja s regionalne i nacionalne razine kroz održanu 1. sjednicu Regionalne radne skupine za provedbu ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu i održanu 2. sjednicu Radne skupine za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

5. Kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav

Ministarstvo zdravstva u kratkom vremenskom razdoblju poduzelo je mnoge radnje u svezi kapitalnih ulaganja na području 5 županija iz Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje će doprinijeti boljem pružanju usluga zdravstvene zaštite stanovništvu na tom području i doprinijeti gospodarskom rastu.

U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem objavljen je poziv pod nazivom „Sufinanciranje pripreme projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ kojim korisnik KBC Osijek može dobiti 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

6. Razvoj kontinentalnog turizma

Istaknuta je provedba projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Riječ je o deset milijuna kuna vrijednoj inicijativi u sklopu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Dodatno, u protekle tri godine u razvoj turizma na ovom području Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica uložili su 37,51 milijuna kuna. Kao doprinos politici zapošljavanja, ali i jačanja ljudskih potencijala u turizmu kroz strukovno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta navedena je realizacija šest centara kompetentnosti od kojih će jedan biti Ugostiteljska škola Osijek. U Osijeku će se u siječnju 2019. treću godinu zaredom održati Dani poslova u turizmu koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Ministarstvo turizma je kroz izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine definiralo strateške razvojne projekte vrijedne 575 milijuna kuna koji bi kroz integrirani pristup gospodarskih subjekata, javnog sektora te znanstvenih i obrazovnih institucija osigurali razvoj turizma na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema te time pokrenuli gospodarstvo i zapošljavanje u istočnoj Hrvatskoj. Zbog davanja značaja turističkom razvoju Slavonije, iduće će se godine Dani hrvatskog turizma održati upravo u Slavoniji.

7. Projekti

Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu od 36.070.921,68 kn. Ministarstvo državne imovine predalo je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninu površine 1036 m2.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški.