Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 12. 2018.

Prisjećamo se Tuđmanova vizionarskog i državničkog djela

Predvodeći HDZ-ovo izaslanstvo, premijer Andrej Plenković odao je na Mirogoju počast prvom predsjedniku Hrvatske i HDZ-a dr. Franji Tuđmanu u povodu 19. obljetnice njegove smrti

Nakon što je položen vijenac premijer Plenković izjavio je da HDZ danas odaje počast dr. Franji Tuđmanu i prisjeća se se njegova velikog vizionarskog i državničkog djela za Hrvatsku u ključnim i prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent.

Istaknuo je da je dr. Tuđman našao način da Hrvatska postane demokratska, slobodna i međunarodno priznata država.

"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije za vrijeme Domovinskog rata. Oslobodio je okupirane teritorije, mudrošću i uz pomoć međunarodne zajednice mirno je integrirao hrvatsko Podunavlje. Inzistirao je na procesu pomirbe, to je jedna od njegovih ključnih ostavština koju njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati. Sve što se događalo kasnije, praktički je zacrtano u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti", rekao je Plenković.

Poručio je da je tim putem i nastavljeno – u pogledu članstva u Europskoj uniji, članstva u Sjevernoatlantskom savezu te u izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskog društva i samostalne Republike Hrvatske.

Upitan za saborsku Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Plenković je odgovorio da je na zastupnicima da iznjedre tekst za koji misle da je kvalitetan i primjeren porukama što ih Hrvatski sabor želi uputiti.

Teme