Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 12. 2018.

HDZ u stabilnom vodstvu pred ostalim strankama

Prema istraživanju CRO Demoskop HDZ u prosincu ima potporu od 28,1 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 17 posto, a raste podrška Vladinim politikama i smjeru zemlje

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provodi se početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski), uz standardnu grešku uzorka: ±2,77% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom prosinca cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativan izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se HDZ s izborom od 28,1 posto ispitanika (prema 28,4 posto iz studenog). SDP je drugi i bilježi potporu od 17 posto (prema 17,4 posto iz studenog), a slijede Živi zid s izborom od 12,4 posto (prema 12,1 posto iz studenog) i MOST sa 7,3 posto (prema 6,3 posto iz studenog) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 12,8 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se "Nitko" (nijedan političar) s 21,3 posto odabira ispitanika, slijedi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 19,6 posto odabira, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 11,1 posto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 24 posto (prošli mjesec 24,4 posto), drugo mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 11,8 posto, a treće mjesto dijele "svi političari" s izborom od 11,5 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 21,9 posto građana (prošli mjesec 20 posto), dok ih 68,9 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 74,3 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 9,2 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade je u porastu i iznosi 32,7 posto (prošli mjesec 32 posto), dok Vladine politike ne podupire 50,8 posto ispitanika (prošli mjesec 50,6 posto).

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana su problemi u dva brodogradilišta (Uljanik i 3. maj) i to za 16,7 posto hrvatskih građana. Osvajanje Davisovog kupa je drugi najvažniji događaj za 15,9 posto građana, dok je izručenje Ivice Todorića i njegovo puštenje iz pritvora u Remetincu uz jamčevinu na trećem mjestu s izborom od 11,9 posto. Nedostatak radne snage u Hrvatskoj i iseljavanja mladih je izbor 10,7 posto građana, dok su rasprave o mirovinskoj i poreznoj reformi najvažnija tema za njih 10,2 posto. Slijede pojačani pritisak migranata na BiH granici prema Hrvatskoj i protumigrantska histerija (5,7 posto), dogovor Vlade i sindikata o povećanju plaća u javnom sektoru (5,2 posto) te sukob u vladajućoj koaliciji (5,2 posto) i ostali događaji.

Teme