Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 12. 2018.

U regionalni razvoj ulažemo 1,3 mlrd. kuna, 6 puta više nego SDP-ova vlada

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina iz redova HDZ-a na konferenciji »Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj« u Tuhlju

Konferencija se u organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta i Zaklade Konrada Adenauera održala u Tuhlju u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sjećanja na utemeljitelja moderne Hrvatske Franje Tuđmana

Uoči obilježavanja 19. godišnjice smrti prvog predsjednika HDZ-a i utemeljitelja moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarkom Tušekom – prije dolaska u Tuhelj - zapalio je svijeće ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću, prisjetivši se pritom njegovih državničkih postignuća i vizije slobodne i demokratske Hrvatske.

Redoviti dijalog sa županima, gradonačelnicima i načelnicima

U svom izlaganju na konferenciji predsjednik Plenković istaknuo je kako je Vlada u posljednje dvije godine uspostavila redoviti dijalog s čelnicima na lokalnoj i područnoj razini.

"Aktualni ustroj lokalne i područne samouprave nastao je još 1993. godine u vrijeme našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, čija politika i vizija slobodne, demokratske, moderne i suvremene hrvatske države i njezinoga razvoja ostaje i dalje trajna smjernica djelovanja HDZ-a na svim razinama", rekao je.

Istaknuo je kako su temelji odnosa Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave načela partnerstva, suradnje, koordinacije i podrške, što se konkretiziralo redovitim sastancima svih ministara sa županima, kao i održavanjem sjednica Vlade izvan Zagreba,

Stabilan mandat i veća sredstva lokalnim jedinicama

Naglasio je da je Zakon o jedinicama lokalne i područne samouprave osnažio ključnu poruku o stabilnosti demokratski izabranih institucija jer se oni koji su dobili povjerenje u četverogodišnjem mandatu mogu koncentrirati na razvojne projekte onih sredina u kojima imaju odgovornost prema svojim biračima.

"A da bi taj posao bio lakši, donijeli smo i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Primjerice, u 2018. godini kumulativni je podatak da će tim jedinicama prihodi porasti za 1,7 milijardi kuna u odnosu na ranije. Stabilan mandat i veća sredstva za rad – jasna zakonska i proračunska potpora", kazao je.

Predsjednik Vlade ocijenio je da Zakon o regionalnom razvoju donosi novo reguliranje upravljanja razvojem potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, podsjetivši da je ove godine donesen paket zakona usmjerenih na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske: Zakon o brdsko-planinskim područjima za koji je u proračunu osigurano 40 milijuna kuna, Zakon o otocima za koji je namijenjeno 96 milijuna kuna, zatim Zakon o potpomognutim područjima s 94,6 milijuna kuna te Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima sa 105 milijuna kuna proračunskih sredstava.

"U tri godine mandata uložit ćemo u regionalni razvoj Hrvatske 1,3 milijarde kuna – što je 6 puta više nego u cijelom mandatu bivše SDP-ove Vlade", poručio je Plenković.

Već ugovoreno 7,8 milijardi kuna za oporavak Slavonije!

Kao poseban prioritet naznačio je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za koji je osiguran dio sredstava iz aktualne omotnice u području kohezijske politike EU u iznosu 18,5 milijardi kuna.

Najavio je da će se sljedeći sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem 19. prosinca održati u Pakracu.

"Do sada je ugovoreno 7,8 milijardi kuna, odnosno 42 posto predviđenoga iznosa. Svaki od tih sastanaka donio je nove projekte, nova sredstva i razumijevanje u Slavoniji koliko je ova Vlada napravila više nego bilo koja druga. Taj projekt će postaviti ozbiljne temelje za daljnji razvoj istočnog dijela Hrvatske, a siguran sam da će biti uspješan model za razvoj u drugim krajevima", napomenuo je.

Državni proračun kao odraz cjelovite Vladine politike

Istaknuo je kako je više sredstava osigurano i ove godine u proračunu za sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije, a Vlada je brojnim odlukama dala dodatni impuls za bolje upravljanje te aktivaciju državne imovine.

"Usvojen je i rebalans državnoga proračuna koji je ostao u predviđenim okvirima, kao i državni proračun za 2019. koji je socijalno osjetljiv te fokusiran na demografsku obnovu, hrvatske branitelje, subvencioniranje kredita za mlade i zapošljavanje. Više sredstava namijenjeno je za zdravstvo i opremanje bolnica, hrvatsku poljoprivredu, reformu obrazovanja, znanost i visoko obrazovanje, infrastrukturne i kapitalne projekte", naveo je Plenković.

Podsjetivši da je prošle godine ostvareno 3,15 milijardi kuna suficita, dodao je kako je danas stigao podatak o daljnjem smanjenju vanjskog duga.

"Kontinuirano smanjujemo udio BDP-a u javnom dugu. Ovo je Vlada koja točno zna što radi u pogledu fiskalne konsolidacije, a i ovu ćemo godinu, unatoč protestiranim jamstvima Uljanika, nastojati završiti u suficitu", istaknuo je.

Vladine mjere daju izravne rezultate

Naglasio je kako je Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće, uz kompenzacije poslodavcima, što je uravnotežen način koji ni na koga ne ostavlja negativne posljedice. Mirovinsku reformu podcrtao je kao reformu za sve generacije, a kao mjeru koja je dala izravne rezultate, posebno je izdvojio smanjenu stopu PDV-a za svježe meso, ribu, voće, povrće i pelene s 25 na 13 posto.

"Činjenica je da će se cijene proizvoda smanjiti i, ukoliko tržište reagira ovako, onda ni drugi neće moći izbjeći ovakvu reakciju i cijene će se smanjiti za najširi krug potrošača", rekao je Plenković.

Napomenuo je kako je velika reforma i objedinjavanje inspekcija u Državnom inspektoratu koji je bio ukinut prije nekoliko godina.

"To je izvanredna mjera koja je bolja za državu te smislenija, jednostavnija i ekonomičnija za onoga tko je objekt inspekcijskoga nadzora", kazao je.

Poručio je da će se nastaviti s jačanjem vladavine prava i pravosudnih institucija, u okviru čega je donesen izrazito važan paket zakona u vezi s olakšavanjem položaj blokiranih građana, a finalizira se i rad na Ovršnom zakonu.

Demografska obnova moguća promjenom ozračja

Plenković je istaknuo da je demografska obnova pitanje opstanka nacije, podsjetivši da HDZ u svojim temeljima ima vrijednost obitelji.

"Gospodarski okvir, razvojni okvir, poticajne mjere, porezne olakšice, ulaganje u vrtiće, sve to činimo za ono najvažnije – da djece bude više - no veliki iskoraci mogući su promjenom ozračja", rekao je.

Pobjednička i uspješna 2019. godina

Rezimirajući 2019. godinu, Plenković je poručio da je HDZ ozbiljna stranka u upravljanju Vladom i u rješavanju brojnih izazova koje hrvatsko društvu ima.

"Razlika u ozbiljnosti, sposobnosti i sadržaju između nas i svih ovih oporbenih stranaka koje su sklone različitim performansima u Saboru za nekoga tko to promatra mirno i trezveno nije nikad bila veća. Tu je naša dodatna odgovornost da takvu vrlo razvidnu činjenicu dokazujemo i pokazujemo u tumačenju naših politika, vrijednosti i djelovanja i prema biračima i prema svim akterima u hrvatskom društvu", naglasio je Plenković.

Izrazio je očekivanja kako će iduća godina, s novim izbornim izazovima, biti jednako pobjednička i uspješna za HDZ.