Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 12. 2018.

Hrvatska snažno podržava Albaniju u procesu pristupanja Europskoj uniji

Premijer Plenković primio je predsjednika Vlade Albanije Edija Ramu, koji u Zagrebu boravi na sastanku Srednjoeuropske inicijative

Tom su prigodom predsjednici Vlada Hrvatske i Albanije potpisali Izjavu o strateškom partnerstvu Hrvatske i Albanije.

Izrazivši dobrodošlicu albanskome premijeru te zahvalu na njegovom sudjelovanju na summitu i na sadržajnom bilateralnom susretu, predsjednik Vlade Plenković kazao je da su razmotrena sva pitanja međusobnih odnosa. Potvrđena je visoka razina međusobnoga poštovanja i političkoga dijaloga između dviju zemalja, saveznica u Sjevernoatlantskom savezu koje zajednički rade i u okviru brojnih regionalnih inicijativa.

Hrvatska je spremna pomoći Albaniji u integracijskim procesima

"Izrazili smo snažnu podršku Albaniji u njezinim ambicijama da postane članicom Europske unije, da se prije svega, nakon procesa analitičkog ispitivanja albanskoga zakonodavstva krene i sa formalnim pregovorima o pristupanju. U tom procesu, Hrvatska će nastaviti snažno podržavati svoje prijatelje i u okviru Vijeća nastojati da dinamika toga procesa bude sukladna ispunjavanju kriterija, kao i zaslugama koje Albanija individualno ostvaruje, na čemu se premijer Ramaveć pokazao u smislu europskih reformi", istaknuo je hrvatski premijer.

Dodao je da je Hrvatska u tom pogledu spremna i nadalje, kroz svoje eksperte prenositi znanje i iskustvo koje hrvatski stručnjaci imaju.

"Danas smo potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dvije zemlje koja još više jača okvir naše suradnje i vjerujem da će unaprijediti trgovinsku razmjenu koja je sada negdje iznad 60 milijuna eura", istaknuo je.

Izrazio je želju da se suradnja dviju zemalja odvija u okviru različitih trilateralnih i kvadrilateralnih formata na području jugoistoka Europe, osobito kad je riječ o Jadransko-jonskom koridoru i Jadransko-jonskom plinovodu, kao projektu zanimljivom za obje zemlje

Poticanje još veće suradnje među gospodarskim subjektima

"Očekujem da ćemo nastaviti s našim susretima i poticati što veću suradnju među gospodarskim subjektima. Niz hrvatskih kompanija prisutan je na albanskom tržištu i mi želimo da nastave s tim poslom i da ga intenziviraju. Cijenimo sve ono što albanska manjina u Hrvatskoj pridonosi našem društvu", poručio je predsjednik Vlade, posebno zahvalivši zastupnici u Hrvatskome saboru koja predstavlja albansku manjinu Ermini Lekaj Prljeskaj, na doprinosu boljem razumijevanju dvaju naroda.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Albanije koje su osobito napredovale nakon postizanja hrvatske neovisnosti. Rama je izrazio uvjerenje da će potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu dati novi poticaj odnosima dviju zemalja.

Zahvalio se hrvatskoj Vladi na podršci Albaniji, ali i priznavanju Republike Kosovo, kao i albanskoga članstva u NATO-u.

Podsjetio je na dobrodošlicu koju je Zadar prije tri stotine godina iskazao Albancima koji su stizali na ovo područje. Dodao je i da je Majka Tereza bila učenica jednog hrvatskog svećenika te da je znanstvenik Milan Šufflay osnovao albanologiju.

Bolja suradnja na području gospodarstva i sigurnosti

Dogovoreno je da se sljedeće godine organizira poslovni forum u kojem bi sudjelovali albanski i hrvatski gospodarstvenici.

Što se tiče suradnje na području sigurnosti, premijer Rama se nada da će tu biti ostvareni još bolji rezultati u budućnosti. Potvrdio je da je premijeru Plenkoviću predložio osnivanje trilaterale u koju će pored Hrvatske i Albanije biti uključena i Crna Gora, kasnije možda i Makedonija.

Na kraju, albanski je premijer dodao da je danas, kao bivši košarkaš posjetio muzej košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića. Rekao je da je uvijek navijao za Hrvatsku, kao i na zadnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.