Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 19. 11. 2013.

Španjolskoj sredstva Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji

Prihvaćeno je izvješće Andreja Plenkovića – prvo jednoga hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu – o mobilizaciji 840.000 eura za regiju Valenciju

Plenković se zahvalio Europskoj pučkoj stranci i Odboru za proračun na povjerenju za izradu Izvješća o korištenju sredstava iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji. Izrazio je zadovoljstvo time što će prvo izvješće jednoga hrvatskog zastupnika imati konkretan efekt na ljude koji su postali tehnološki višak u građevinskom sektoru u španjolskoj regiji Valenciji.

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu europski zastupnici podržali su velikom većinom glasova izvješće Andreja Plenkovića (603 glasa za / 71 protiv / 17 suzdržanih). Riječ je o mobilizaciji proračunskih sredstava EU iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji namijenjenih španjolskoj regiji Valenciji u iznosu od 840.000 eura da bi se potpomoglo 300 radnika koji su postali tehnološki višak u građevinskom sektoru.

Španjolska je podnijela zahtjev Europskoj komisiji za financijski doprinos iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) nakon što je 140 poduzeća otpustilo 630 zaposlenika u proizvodnji nemetalnih mineralnih proizvoda. Ukupni zatraženi i odobreni doprinos iz EGF-a iznosi 840.000 € (50 posto ukupnih troškova).

Europski fond za prilagodbe globalizaciji (EGF) pomaže radnicima koji su ostali bez posla zbog negativnih učinaka globalizacije, u prvom redu europskim regijama, u ovom slučaju španjolskoj regiji oko grada Valencije, gdje je globalizacija imala posebno negativne posljedice, ponajviše u građevinarstvu. Pomoću sredstava iz EGF-a radnici se mogu prekvalificirati i potražiti zaposlenje u drugim gospodarkim sektorima.

S obzirom na to da je klub zastupnika Europske pučke stranke najbrojniji, imenovanje Plenkovića za izvjestitelja u okviru Odbora za proračun bilo je zapaženo i stoga što hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu punopravno sudjeluju tek pet mjeseci.