Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bratislava | 29. 11. 2018.

Kohezijska politika ključna je za to da držimo korak s razvijenijim zemljama

Premijer Plenković u Bratislavi je nakon sastanka zemalja »Prijatelja kohezije« izjavio da je taj sastanak važna poruka uoči sastanka Europskog vijeća, koje će raspravljati o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a 2021–2027.

Govoreći o sastanku, premijer Plenković poručio je da su se susrele države kojima kohezijska i poljoprivredna politika znači mnogo u smanjivanju nejednakosti u društvu i za bolji, ravnomjerniji regionalni razvoj, odnosno brže hvatanje koraka sa starijim članicama Europske unije.

"Poruka je bila vrlo jasna: budući da jedan veliki kontributor, Ujedinjena Kraljevina, od 30. ožujka više nije članica, kao i jer imamo nove globalne prioritete – migracije, sigurnost, terorizam i klimatske promjene - važno je da u idućem sedmogodišnjem proračunu bude dovoljno sredstava da se nove članice nastave razvijati zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji", kazao je Plenković.

Minimalno dva ciklusa financijskih perspektiva trebaju Hrvatskoj za snažniji iskorak

Premijer Plenković izvijestio je da je posebno naglasio da za Hrvatsku postoji nekoliko elemenata.

"Mi smo, za razliku od ostalih država kohezije, najnovija članice Europske unije, ušli smo 1. srpnja 2013. Nama je nužno minimalno dva ciklusa financijskih perspektiva da bismo ulovili korak s članicama koje su iz Srednje i Istočne Europe. Zato je za nas važno da bude dovoljno sredstava u alokaciji, te da ta sredstva budu onakva kakva su primjerena našim trenutnim kapacitetima. Dakle, da ta sredstva zaista budu konzumirana", pojasnio je.

Istaknuo je da su poruke u Deklaraciji jako dobre za sve države koje su danas bile u Bratislavi, a napose za Hrvatsku.

"Mi se nadamo da će se to dogovoriti iduće godine", dodao je.

Intenzivni pregovori u 2019.

Plenković je izdvojio da se prva rasprava o Višegodišnjem financijskom okviru očekuje na Europskom vijeću 13. i 14. prosinca u Bruxellesu te će tada svi dobiti bolji osjećaj što je realno u smislu kalendara.

"Postojala je inicijalna ideja Europske komisije, kada je izašla s prijedlogom sedmogodišnjeg proračuna, da se to napravi do europskih izbora. Osobno nisam siguran da je to realno, prema informacijama koje imam i sondirajući raspoloženje kolega. Mali je broj mjeseci pred nama i znate da bi to praktički značilo sve dogovoriti do prvog tjedna u travnju. To mi se u ovom trenutku čini vrlo zahtjevnim. Kao sustav ćemo se morati prilagoditi jako intenzivnim pregovorima u cijeloj 2019. godini", istaknuo je.

O besplatnim udžbenicima

Novinare je zanimao i komentar vezano za besplatne udžbenike za učenike u cijeloj Hrvatskoj. Predsjednik Vlade je rekao da je važno da postoji konsenzus da se tijekom iduće godine, a prije početka školske godine, osigura dovoljno sredstava za besplatne udžbenike.

"To ne podrazumijeva izmjene ovog prijedloga proračuna, o čijim će se amandmanima sutra raspravljati, već jednu vrsta dogovora za koji treba pronaći realan model tijekom 2019.", zaključio je.