Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bratislava | 29. 11. 2018.

Prioritet trebaju ostati sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku »Prijatelja kohezije« u Bratislavi na kojemu se raspravljalo o prioritetima Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a 2021–2027.

Uoči današnjega sastanka na visokoj razini "Prijatelji kohezije" koji se održava u Bratislavi, premijer Plenković izjavio je da je ovaj sastanak u organizaciji slovačkoga premijera Pellegrinija, prigoda da države članice, mahom zemlje Srednje i Istočne Europe, ali i neke zemlje utemeljiteljice, poput Italije, ponovno podcrtaju važnost ravnomjernoga regionalnog razvoja svih članica Unije, smanjivanja nejednakosti, značaja konvergencije u smislu gospodarskoga rasta i razvoja i svega onoga što kao dodanu vrijednost daje europska kohezijska politika.

"Stoga će naša današnja poruka biti da u idućoj financijskoj perspektivi, dakle u razdoblju od 2021–2027. upravo ta sredstva budu i dalje stvarni, realni zamašnjak rasta gospodarstva i razvoja na nacionalnoj razini", naglasio je Plenković u izjavi medijima.

Upitan o mogućnosti da u završnoj izjavi budu obuhvaćena i neka druga pitanja poput migracija, predsjednik Vlade pojasnio je da je cijeli kontekst idućih pregovora vezan za dva bitna elementa: Prvi je da ćemo imati Europsku uniju bez Ujedinjene Kraljevine, jednog od velikih kontributora, skoro 10% proračuna donosi Ujedinjena Kraljevina. Drugo su veliki izazovi poput razvojne politike, poput razvojnog fonda koji je prije bio izvan proračuna, a sada ulazi u proračun.

"To je portfelj kojim se, između ostaloga, bavi povjerenik Mimica, s ciljem da se razvojnom politikom sprječavaju krupni izazovi kao što su migracije, koje su danas globalni fenomen. Zbog toga mislim da je svijest Europske unije o jačanju sigurnosne politike, naše vanjske i unutarnje sigurnosne dimenzije jako bitan i to se vidi u prijedlogu Komisije", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.