Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Senj | 20. 11. 2018.

U Senju je započeo projekt izgradnje vjetroparka vrijedan 160 milijuna €

Nakon susreta s upravom kineske tvrtke Norinco u Pekingu predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanosti povodom izgradnje vjetroparka Senj

Prije svečanosti predsjednik Vlade sastao se s Wangom Yitongom, predsjednikom uprave tvrtke Norinco International. Istaknuo je da je taj projekt sjajan primjer gospodarske suradnje između Hrvatske i Kine, dodavši da za hrvatsku Vladu on predstavlja otvaranje nove stranice i snažnu poruku investicijskoga karaktera. Pritom je naglasio da su investicije, uz fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme, ključna sastavnica politike Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo što će se izgradnjom vjetroparka ojačati proizvodni kapaciteti električne energije iz obnovljivih izvora energije, na taj način vodeći računa i o zaštiti okoliša, te modernizirati postojeća elektroenergtska mreža.

Investicija je vrijedna 160 milijuna eura, a radi se o 39 vjetroagregata ukupne snage 156 megavata. Dodao je da će Općina Brinje i Grad Senj uprihoditi ukupno 5,5 milijuna kuna godišnje na temelju vjetroenergetske rente.

Intenzivira se gospodarska suradnja Hrvatske i Kine

Uz kinesku kompaniju, dio radova vodit će hrvatski podizvođači, što znači da će realizacija ovoga projekta u iduće dvije godine zaposliti najmanje 100 ljudi.

Premijer Plenković kazao da simbolika ovoga projekta, samo nekoliko dana nakon njegova radnog posjeta Kini i dva dana uoči dolaska potpredsjednice kineske vlade u Hrvatsku, potvrđuje visok intenzitet sadržajne i projektno orijentirane suradnje između dviju zemalja i nastavlja se na politički dijalog dvojice predsjednika vlada koji su se u protekle dvije godine susreli čak pet puta. Predsjednik Vlade izrazio je također posebno zadovoljstvo zbog toga što će Hrvatska biti domaćin sljedećeg sastanka na vrhu Kina + 16, na proljeće 2019.

To što kineske kompanije grade i Pelješki most senjski vjetropark poticaj je da se intenzivna suradnja gradi i u drugim granama, poručio je premijer Plenković.

Naglasio je da boljem poznavanju Hrvatske u kineskome društvu pridonosi i četvrt milijuna kineskih turista ove godine, a hrvatsku odlučnost da bude prisutnija na kineskom tržištu potvrdilo je i otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju prije nekoliko dana, kojem je prethodilo otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore prošle godine.

„Želimo da ovi primjeri unaprijede trgovinsku razmjenu koja sada iznosi oko milijardu dolara, a to posebno stavljam u kontekst referentnoga skupa, velikog kineskog uvoznog Expoa, koji je održan u Šangaju i na kojem je kineski predsjednik XiJinping pokrenuo veliki ciklus otvaranja tržišta od 1,4 milijarde ljudi za partnere iz cijelog svijeta“, rekao je premijer Plenković.

Naglasio je da Hrvatska želi intenzivirati gospodarsku suradnju s Kinom osobito na području infrastrukture, s posebnim naglaskom na željezničkom prometu i daljnjim ulaganjem u hrvatske luke.

„Vjerujem da će Norincovo iskustvo u Hrvatskoj potsknuti druge kineske kompanije da bolje upoznaju naše tržište“, poručio je na kraju predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalivši svima koji su pridonijeli da započne realizacija tog važnog energetskog projekta.