Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 11. 2018.

Snažnija suradnja i porast investicija zajednički interes Hrvatske i Katara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je katarskig emira, šeika Tamima bin Hamada bin Khalifu Al Thanija, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj

Uz premijera su bili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Vlade Plenković i emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani potvrdili su izvrsne političke i prijateljske odnose između Hrvatske i Katara. Uz daljnje razvijanje bilateralnih odnosa, predsjednik Vlade Plenković naglasio je važnost jačanja investicija, rasta trgovinske razmjene i gospodarske suradnje s Katarom.

U tom je pogledu tijekom službenog posjeta emira Tamima bin Hamada bin Khalifa Al Thanija potpisano 8 bilateralnih ugovora, sporazuma i memoranduma o suradnji između Hrvatske i Katara u kulturi i športu, poljoprivredi, obrazovanju i znanstvenom istraživanju, obrani te na drugim područjima.

Što se tiče unaprjeđenja suradnje u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata, bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvoja LNG terminala na Krku.

Katarski emir pozitivnim je ocijenio značajan porast broja katarskih turista koji posjećuju Hrvatsku, dodavši da između Hrvatske i Katara postoji velik potencijal za suradnju na brojnim područjima. Ujedno je uputio poziv predsjedniku Vlade Plenkoviću da službeno posjeti Katar, što je i prihvaćeno.