Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 11. 2018.

Porast potpore HDZ-u, raste i prednost pred drugim strankama

Prema istraživanju CRO Demoskop HDZ u studenom ima potporu od 28,4 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 17,4 posto. Na ljestvici pozitivnog doživljaja premijer Plenković bilježi porast rejtinga na 11,4 posto.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provodi se početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski), uz standardnu grešku uzorka: ±2,77% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom studenog cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativan izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se HDZ s izborom od 28,4 posto ispitanika (prema 27,5 posto iz listopada). SDP je drugi i bilježi potporu od 17,4 posto (prema 17,7 posto iz listopada), a slijede Živi zid s izborom od 12,1 posto (prema 12,4 posto iz listopada) i MOST sa 6,3 posto (prema 6 posto iz listopada) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 13,3 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se "Nitko" (nijedan političar) s 21,1 posto odabira ispitanika, slijedi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 19,4 posto odabira, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 11,4 posto (prošli mjesec 9,7 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 24,4 posto (prošli mjesec 25,4 posto), drugo mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 12,6 posto, a treće mjesto dijele "svi političari" s izborom od 11,8 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 20 posto građana (prošli mjesec 19,8 posto), dok ih 74,3 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 72,4 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 5,7 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade je u porastu i iznosi 32 posto (prošli mjesec 31,6 posto), dok Vladine politike ne podupire 50,6 posto ispitanika (prošli mjesec 54,7 posto).

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana su problemi u dva brodogradilišta (Uljanik i 3. maj) i to za 28,1 posto hrvatskih građana. Pojačani pritisak migranata na BiH granici prema Hrvatskoj najvažnija je tema za 10,5 posto građana, dok su rasprava o mirovinskoj reformi i prosvjed protiv reforme na trećem mjestu s izborom od 8,6 posto. Odluka suda u Londonu o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj najvažniji je događaj za 7,8 građana, a slijedi potvrda nagodbe za Agrokor od Višeg trgovačkog suda u Zagrebu s 5,8 posto. Iseljavanje mladih i problem s radnom snagom u zemlji je izbor 5,3 posto građana.

Teme