Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 11. 2011.

»Europske integracije Hrvatske i Bosne i Hercegovine«

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u javnoj tribini »Europske integracije Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine«, održanoj u Studentskom domu Stjepan Radić, u organizaciji Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata

Državni tajnik Andrej Plenković govorio je o prednostima ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, iznio je ocjene o pozitivnom utjecaju i učincima pregovaračkog procesa te provedenih reformi na hrvatsko društvo u cjelini.

Izvijestio je o budućim aktivnostima u pristupnom procesu, a posebice o onima vezanima za potpisivanje Ugovora o pristupanju 9. prosinca u Bruxellesu. Govorio je o komunikacijskim aktivnostima s ciljem informiranja hrvatske javnosti o Europskoj uniji, te je najavio održavanje referenduma o pristupanju početkom 2012. godine.

Državni tajnik Plenković predstavio je stajališta Republike Hrvatske o odnosima s Bosnom i Hercegovinom, te hrvatska stajališta o njenoj europskoj perspektivi.

Istaknuo je kako će Hrvatska i nadalje biti proaktivan partner Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, te je ponovio spremnost Hrvatske da Bosni i Hercegovini te drugim zemljama regije prenese iskustva iz pristupnog procesa. Istaknuo je kako je hrvatsko pristupanje Uniji potvrda snage i kredibilnosti politike proširenja te da ono predstavlja i putokaz Bosni i Hercegovini na putu u Uniju.

Gosti tribine bili su i dr. sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti, te Roko Šikić, predsjednik udruge »Volim Hrvatsku«, uz prisutnost više od 200 studenata.