Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Helsinki | 8. 11. 2018.

HDZ će opet znatno pridonijeti pobjedi EPP-a na europskim izborima

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na izbornom Kongresu EPP-a u Helsinkiju na kojemu je Manfred Weber izabran za glavnog kandidata Europske pučke stranke na izborima za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković naglasio je u svom govoru na Kongresu EPP-a da je danas trenutak preokreta za EPP jer izborom glavnog kandidata započinje kampanja u izborima za Europski parlament.

"Želio bih zahvaliti Manfredu Weberu i Alexu Stubbu na njihovim današnjim govorima i prezentacijama. Bili su emotivni, uvjerljivi, kompetentni, utemeljeni na vrijednostima te orijentirani na rješenja. Upravo su to one poruke koje najozbiljnije i vodeće stranke u Europi trebaju slati biračima u svojim zemljama", poručio je Plenković.

EPP je vodeća europska politička obitelj

Istaknuo je da je EPP politička obitelj koja okuplja ljude i pojedince koji njeguju iste vrijednosti slobode, mira, demokracije i slobodnog tržišta.

"To su vrijednosti na koje svaki pojedinac ima pravo, ali i za koje imamo odgovornost - kada se svako jutro probudimo i borimo za svoju obitelj, za svoju zemlju, u domoljubnom smislu, ali i da dijelimo europsku suradnju i integracije. Zato smo koja radi na nasljeđu naših osnivača", kazao je.

U tom kontekstu, kada je globalni val populizma potpuno promijenio političku arhitekturu na nacionalnoj razini, Plenković je poručio kako se EPP na ovim izborima treba predstaviti kao stranka koja ima rješenja.

"U tom smislu, sve rezolucije koje smo pripremili za ovaj Kongres imaju pravi cilj,  osobito kada je riječ o sigurnosti, gdje smo jasno rekli da pitanja migracija moraju biti riješena na njihovom izvoru te da je ključni element zaštita naših vanjskih granica i osnaživanje Schengena", rekao je Plenković.

Komisija predvođena Junckerom i EPP-om ima rezultate

Naglasio je da je EPP narodnjačka stranka, koja je najbliža građanima i koja ide prema tome da dobije potporu većine Europljana u svim našim zemljama.

"Trebamo pokazati da je naša poruka snažnija i ozbiljnija - za razliku od poruka populista koji nude strah i pojednostavljena rješenja, ali ne i stvarnu odgovornost za upravljanje - ni na europskoj, ni na nacionalnoj razini", poručio je Plenković.

U pogledu gospodarskih rezultata, podsjetio je da su postignuća u zadnjih pet godina Europske komisije vođene od strane Jean-Claude Junckera – a još pola članova Europske komisije potječe iz političke obitelji EPP-a – bila uspješna: Zapošljavanje, rast, otvaranje mogućnosti za male i srednje poduzetnike, pronalazak rješenja za mlade, projiciranje stabilne, sigurne i uvjerljive Europe na globalnoj sceni.

"Točno je ono što je belgijski zamjenik premijera spomenuo u Šangaju na otvaranju China International Import Expo, gdje je sudjelovalo nekoliko članova Europskog vijeća iz EPP-a – a to je da se globalni kontekst neizbježno mijenja. I naša je uloga da budemo izvor razuma, stabilnosti i reda u multilateralnoj trgovini. Stoga su ključni napori koje rade čelnici institucija u razgovorima sa SAD-om i drugim globalnim akterima. Zahvalan sam Jean-Claudeu Junckeru, Donaldu Tusku te Antoniju Tajaniju na obnašanju ovih funkcija", kazao je.

Hrvatski ciljevi Schengen i eurozona

Plenković je napomenuo kako Hrvatska kao najmlađa država članica trenutno ima dva glavna cilja prema tješnjoj integraciji unutar EU-a: prvi je da postane članica Schengena, a drugi je pridruživanje eurozoni.

"U obje ove integracije bilježimo napredak, zasnovan na trokutu politika koje provodimo u fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i investicijama. U tom kontekstu, očekujem da će sljedeći Višegodišnji financijski okvir EU-a donijeti dodanu vrijednost politikama koje provodimo na nacionalnoj razini", pojasnio je.

Osvrnuvši se na sljedeće korake, Plenković je naglasio da proračun EU-a i europske politike trebaju više pomoći brojnim zemljama koje se suočavaju s demografskim izazovima, što je ključni element za budućnost naših zemalja i našeg kontinenta. Dodao je da stoga konvergencija i uravnotežen regionalni razvoj moraju biti praćeni mjerama koje će nam pomoći na nacionalnoj razini adresirati demografski deficit.

"Drugi element je uhvatiti priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom. Digitalizacija, inovacije, konkurentnost i investicije ono su što moramo isporučiti u sljedećih nekoliko godina ako ne želimo da nas preteknu drugi dijelovi svijeta koji se brže prilagođavaju tehnološkom napretku. Trebamo regulirati tehnološki napredak, što je naš zadatak kao organizaciji zasnovanoj na vladavini prava i zajedničkim pravilima", ocijenio je Plenković.

Mobilizacija EPP-a širom Europe za uvjerljivu pobjedu

Zahvalio je Michelu Barnieru na velikom trudu koji je uložio radeći na jednom od, povijesno govoreći, najnesretnijih pitanja s kojim se EU morala suočiti, a to je neželjena priča o Brexitu. Napomenuo je da je odgovornost EPP-a, kao i svih u Europskoj komisiji i Europskom vijeću da se Brexit, kada već dogodio, barem okonča na uređen način.

"Kao i 2014, Hrvatska demokratska zajednica donijet će najmanje 40 posto zastupničkih mjesta hrvatskih članova u Europskom parlamentu za Europsku pučku stranku, koja će ponovno biti najjača parlamentarna grupacija u EP-u", poručio je Plenković, govoreći o predstojećim europskim izborima.

"Dragi prijatelji, učinimo ovaj Kongres u Helsinkiju novim početkom, novom snagom i mobilizacijom EPP-a širom Europe za uvjerljivu pobjedu na europskim izborima!", zaključio je Plenković.