Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 10. 2018.

Nastavljamo graditi prijateljske i partnerske odnose Hrvatske i SAD-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je senatora Orrina G. Hatcha, predsjednika pro tempore Senata Sjedinjenih Američkih Država

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Predsjednik Vlade Plenković i senator Hatch potvrdili su izvrsne političke i prijateljske odnose između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih država. Senator Hatch, koji je dao velik doprinos  uspostavljanju diplomatskih odnosa između SAD-a i Hrvatske, posebno je izdvojio zasluge našeg vrhunskog košarkaša i diplomata Krešimira Ćosića, kojeg je osobno poznavao, u jačanju partnerstva Hrvatske i SAD-a.

Predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje u nastavak uspješne političke, gospodarske i obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a kao dvije članice NATO saveza. Razgovarali su i o ubrzanju procesa vizne liberalizacije za hrvatske državljane, odnosno o potrebi uvrštavanja Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Predsjednik Vlade Plenković i senator Hatch založili su se za snaženje američkih investicija u Hrvatsku, dok je u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata, bilo riječi i o izgradnji LNG terminala na Krku, koju SAD podupire.

Teme