Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 24. 10. 2018.

Akademska zajednica treba biti pokretač društvenog rasta

Predsjednik Vlade danas je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu sudjelovao na svečanoj inauguraciji novoga rektora, prof. dr.sc. Dragana Ljutića

Pozdravivši nazočne izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na svečanoj inauguraciji novog rektora splitskog Sveučilišta, jednoj od najvažnijih i najpropulzivnijih ustanova visokoga obrazovanja u Republici Hrvatskoj, institucije koja će sljedeće godine slaviti 45. godišnjicu osnivanja, a čijih studijski programi, fakulteti, sveučilišni odjeli i umjetnička akademija u međunarodnim okvirima postaju sve poznatiji i relevantniji u promoviranju znanstvene izvrsnosti i prenošenju znanja i vještina.

"Poštujući autonomiju sveučilišta Vlada želi graditi partnerski odnos s dionicima u preokretanju trendova i povećanju financiranja znanosti i visokog obrazovanja prema javnoj percepciji znanosti i obrazovanja kao ključnih pokretača razvoja društva."

Prema Timesovoj ljestvici Sveučilište u Splitu najbolje je hrvatsko sveučilište

"Zbog svega toga prema najnovijoj je Timesovoj ljestvici sveučilišta, Times Higher Education World University Rankings Sveučilište u Splitu - najbolje hrvatsko sveučilište", kazao je premijer Plenković.

Na tom je razvojnom doprinosu premijer zahvalio i dosadašnjem rektoru prof. dr. Šimunu Anđelinoviću te njegovim suradnicima.

"Ishodište strategijskog polazišta i opredjeljenja Vlade u pogledu znanosti i visokog obrazovanja leži u razumijevanju znanosti i visokog obrazovanja kao intelektualne infrastrukture cjelokupnog društva. Akademska zajednica ima odgovornost biti pokretačem njegovog rasta", naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je da poštujući autonomiju sveučilišta Vlada želi graditi partnerski odnos s dionicima temeljno na zadaći preokretanja trendova i povećanja financiranja znanosti i visokog obrazovanja, što ima bitan utjecaj i za javnu percepciju znanosti i obrazovanja kao ključnih pokretača razvoja društva.

Znanost i obrazovanje javno su dobro, ključ za postizanje osobnog, društvenog i gospodarskog razvoja

Naglasio je da Vlada prepoznaje značaj znanosti i visokog obrazovanja za Hrvatsku i njenu međunarodnu prepoznatljivost, koliko i činjenicu da hrvatska sveučilišta svoje rezultate postižu u uvjetima neoptimalnog financiranja.

"Znanost i obrazovanje su javno dobro, ključ za postizanje i osobnog i društvenog i gospodarskog razvoja", naglasio je Plenković.

"Stoga želimo pridonijeti i tome da hrvatski sustav obrazovanja bude učinkovitiji, međunarodno konkurentniji, da pokreće gospodarstvo i društvo kao poveznica između obrazovanja, tržišta rada te da gospodarstvo bude osnaženo upravo u skladu s potrebama vremena u kojem živimo, a to je vrijeme četvrte industrijske revolucije u kojem su ključni aspekti digitalizacija, investicije, inovacije i konkurentnost."

Zaključio je da će se zemlje koje će uspjeti uhvatiti korak s ta četiri ključna parametra razvijati brže od drugih, te je uloga hrvatskih sveučilišta da u tome, kao društvu u cjelini, pomognu.

Znanosti i visokom obrazovanju u 2019. dodatnih milijardu kuna

Najavio je da će hrvatska Vlada u proračunu za sljedeću godinu, uz dosadašnje financiranje za znanost i visoko obrazovanja predvidjeti dodatnih više od milijardu kuna.

"Do kraja 2020. oko 67 tisuća studenata primit će stipendije od pola milijarde kuna zbog njegovog nepovoljnog socioekonomskog položaja ili za studij u steam – području", rekao je premijer.

Dodao je pritom da ulaganja valja izbalansirati u svim disciplinama i granama.

"Djelatnicima u znanosti i visokom obrazovanju želimo osigurati radna mjesta unutar Hrvatske i na taj način zadržati i razvijati osobito mlade znanstvenike", podvukao je Plenković.

U tome smjeru izrazio je zadovoljstvo uspješnošću splitskoga Sveučilišta kazavši da će u svom djelovanju imati snažnu podršku Vlade.

Vlada ulaže u organizacijsku reformu i sveučilišnu infrastrukturu

Obrazložio je da Vlada ulaže u organizacijsku reformu, u sveučilišnu infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u vrijednosti od 189 milijuna kuna, pomaže u rješavanju prostornog smještaja Filozofskog fakulteta u Splitu sufinanciranjem kupnje poslovne zgrade, te da sudjeluje i u financiranju projekta rekonstrukcije i nadogradnje Studentskog doma Bruno Bušić i kroz europska sredstva.

"Sve to radit ćemo s punim uvjerenjem da smo partneri Sveučilišta koje se brzo razvija i koje je nakon izbora dobilo novog rektora, čovjeka kojeg poznajem cijeli život, ne samo uvaženog liječnika, priznatog znanstvenika, profesora i sposobnog menadžera, nego, prije svega, dobrog čovjeka", kazao je Plenković.

"Znanstvena, kulturna i umjetnička suradnja zadaća je i današnjih generacija, zaključio je premijer Plenković, čestitavši novom rektoru i zaželjevši mu uspjeh u radu na dobrobit Sveučilišta cijeloga društva u kojem će imati potporu Vlade Republike Hrvatske.