Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 11. 2013.

Plenković na Odboru za europske poslove

Posebna sjednica proširenog Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora organizirana je povodom predstavljanja radnog programa Europske komisije za 2014.

akt062

Povjerenik Neven Mimica istaknuo je mjere rasta i poticanja zapošljavanja i konkurentnosti kao najvažnije točke programa rada Komisije. Naglasak će biti na jačanju zajedničkog ekonomskog upravljanja i dovršetku izgradnje bankarske unije kroz uspostavljanje jedinstvenog nadzornog mehanizma.  

Zastupnik Plenković ocijenio je susret pozitivnim primjerom višeslojnog upravljanja europskim projektom (Vijeće, Europski parlament, Europska komisija i nacionalni parlament). Izvijestio je o konačnom ishodu postupka mirenja između Vijeća i Europskog parlamenta o proračunu za 2014. Naglasio je da je na inzistiranje Parlamenta prihvaćeno dodatnih 500 milijuna eura za zapošljavanje mladih, poticanje malih i srednjih poduzeća, obrazovanje, istraživanje te politiku migracije.

Plenković je upitao povjerenika Mimicu da predstavi zastupnicima stajalište Europske komisije o pokretanju postupka prekomjernog proračunskog manjka za Hrvatsku.

Na sastanku su uz članove Odbora za europske poslove bili prisutni predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednici niza drugih saborskih odbora.