Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 11. 11. 2013

Predavanje o proširenju EU na skupu Instituta Robert Schuman

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković održao je predavanje o radu Skupine Europske pučke stranke i suradnji s nacionalnim parlamentima država jugoistoka Europe

akt060

Institut Robert Schuman iz Budimpešte organizirao je stručni program za savjetnike u nacionalnim parlamentima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije iz sestrinskih stranaka Europske pučke stranke. Plenković je predstavio rad Skupine Europske pučke stranke. Govorio je o tehnologiji rada plenarnih sjednica Europskog parlamenta, rada po odborima i radnih skupina EPP-a. Pojasnio je snažniju ulogu nacionalnih parlamenata država članica slijedom stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Pojasnio je glavne aspekte politike proširenja EU uz osvrt na recentno izvješće Europske komisije. Rezimirao je i iskustvo procesa pristupanja Hrvatske u Europsku uniju.

Sudionicima su se obratili i zastupnici Eduard Kukan, kao predsjedatelj Izaslanstva za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, te György Schöpflin, član Odbora za vanjske poslove.