Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beli Manastir | 21. 9. 2018.

6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Belom Manastiru

U godinu dana ugovoreni su projekti u vrijednosti od 7,9 milijardi kuna za revitalizaciju i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem tijelo je na koje koordinira korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Dosada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici i Vinkovcima, a na današnjoj sjednici sudjelovala je i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu te Arup Banerji, direktor Svjetske banke za države EU.

Razumijevanje Europske komisije i Svjetske banke

Predsjednik Vlade je, otvarajući sjednicu, posebno pozdravio povjerenicu Corinu Creţu koja je prvi puta na sjednici Savjeta, a koja dolazi iz Rumunjske, te jako dobro razumije što znači novoj državi članici učinkovito koristiti sredstva koja su joj na raspolaganju iz proračuna EU. "Znamo da je ovaj višegodišnji financijski okvir za Hrvatsku 10,7 milijardi eura. Kroz projekt Slavonija usmjeravamo 2,5 milijarde eura, dakle, nešto više od 19 milijardi kuna na projekte za razvoj Slavonije", naglasio je Plenković, dodavši da činjenica da je povjerenica ovdje, znači da je našeg prioriteta razvoja pet slavonskih županija u cijelosti svjesna i Europska komisija. Plenković je pozdravio i direktora Svjetske banke za države EU Arupa Banerjia, naglasivši da i Svjetska banka razumije koliko je, za Hrvatsku, bitan razvoj Slavonije.

"Do sada smo ugovorili 7,9 milijardi kuna, oko 42% sredstava", rekao je predsjednik Vlade, izrazivši posebno zadovoljstvo napretkom u samo dva mjeseca. Naime, od sjednice Savjeta u Vinkovcima ugovoreno je još projekata u vrijednosti od 1,1 milijarde te ostvaren napredak od 5,6 posto.

"Tih 130 ugovora koji su iza nas znači da svi resori, sve županije i svi koji su relevantni rade na ovom projektu i da ćemo, kada cijeli ciklus bude zaokružen, moći pogledati unazad i vidjeti kakav je bio utjecaj ove naše politike za razvoj Slavonije", rekao je premijer. Osvrnuo se na današnje otvorenje Razvojno-istraživačkog centra Ericsson Nikola Tesla kojim, osječko sveučilište zajedno s brojnim fakultetima, stvara konkurentne mlade ljude koji će ostajati u Slavoniji i koji će kreirati nova radna mjesta, poduzimati važne poslovne poduhvate i na taj način revitalizirati istok Hrvatske.

Koridor Vc

Predsjednik Vlade posebno je istaknuo strateški projekt dovršetka koridora Vc. "On znači pulsirajući život za Slavoniju i Baranju, bolje povezivanje s Mađarskom, nastavak preko Bosne i Hercegovine ponovno do Hrvatske, do Jadranskog mora", kazao je Plenković.

Naveo je da će njegovim završetkom naša mreža autocesta dobiti jednu sasvim novu dimenziju u pogledu turističkog razvoja, bolje prometnog povezivanja cijele srednje Europe s Jadranom.

"Možemo biti sigurni da ćemo od toga imati svi zajedno velike gospodarske koristi, a posebno Baranja sa svojim razvojnim prioritetima", istaknuo je Plenković, izrazivši posebno zadovoljstvo činjenicom da ove godine u belomanastirskim vrtićima ima više djece nego ikada prije. "To je lijepa vijest u demografskom pogledu", zaključio je predsjednik Vlade.

Povjerenica Creţu svjesna značaja projekta i inicijative za razvoj hrvatskog istoka

Europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu pohvalila je hrvatsku Vladu koja je započela ovaj projekt i ukazala na političku želju da se više pozornosti posveti istočnoj Hrvatskoj. "Svjesna sam da je ova regija teško pogođena ratom od 1991. do 1995. godine i da je stopa nezaposlenosti visoka. Svjesna sam značaja ovog projekta i inicijative", kazala je povjerenica, dodavši kako je važno da Savjet, kroz konkretne ugovorene projekte, daje rezultate te obećala da će rado doći vidjeti kako se razvija istok Hrvatske.

Zadovoljni župan Anušić i gradonačelnik Rob

"Napokon imamo razumijevanje hrvatske Vlade za sustavno razvijanje projekata koji će generirati dodatne ekonomske rezultate", rekao je osječko-baranjski župan Anušić, istaknuvši kako su konačni rezultati radna mjesta. "Rezultat će se vidjeti za nekoliko godina, ali ključno je da smo počeli strateški razmišljati", zaključio je župan, zahvalivši Vladi na potpori i, kako je rekao, apsolutnom razumijevanju.

Na potpori i prepoznavanju višegodišnje težnje za dodatnim rastom i razvojem lokalne sredine, Vladi je zahvalio i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Potpisano 14 ugovora vrijednih 642 milijuna kuna

Po završetku Savjeta, potpisano je 14 ugovora ukupne vrijednosti projekata 642 milijuna kuna, od čega je 70 posto sufinancirano europskim sredstvima. Ugovore za projekte iz zdravstva, obrazovanja, prometa, socijalne skrbi, zaštite šuma, poljoprivrede te opremanje dječjeg vrtića, zajedno s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić, ministrica Blaženka Divjak, ministar Oleg Butković te ministar Tomislav Ćorić.

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Vlade posjetio je Dom Mađara gdje se sastao se s predsjednikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Róbertom Jankovicsem te predstavnicima mađarske nacionalne manjine.

Današnji boravak u Slavoniji premijer je završio obilaskom obnovljenih i novoizgrađenih prostora sportsko-rekreacijskog centra Sokol u Osijeku.