Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Berlin | 28. 8. 2018.

Njemačka nastavlja poticati ulaganja u Hrvatsku

U razgovoru za Dnevnik HRT-a premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom Njemačkoj i sastankom s kancelarkom Angelom Merkel

Plenković je ocijenio da je drugi posjet Njemačkoj u mandatu prošao jako dobro, navevši prijateljske i partnerske odnose Hrvatske i Njemačke. S kancelarkom Angelom Merkel vodio je, kako kaže, vrlo sadržajan i srdačan razgovor.

"Ono što je najvažnije je unapređenje odnosa između dvije zemlje koje su prijateljske. Hrvatskoj je Njemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera s kojom smo prošle godine imali 5,2 milijarde eura robne razmjene. Njemačka je u zadnjih 25 godina uložila u Hrvatsku preko 3 milijarde eura. Njemačke kompanije zapošljavaju oko 80 tisuća ljudi, u Hrvatsku dolazi dva i pol milijuna turista, u Njemačkoj živi više od 300 tisuća Hrvata", kazao je Plenković.

Naglasio je da je upravo zbog svih tih podataka dogovarao potpisivanje akcijskog plana koji će u 10 područja staviti odnose Njemački i Hrvatske na višu razinu, što će pripremiti dva ministarstva vanjskih poslova.

S kancelarkom Merkel je razgovarao i o situaciji na jugoistoku Europe, oko europskih tema i globalnih pitanja.

Podsjetivši na to da je prvi radni sastanka jutros održao u Udruženju njemačkih industrijskih i trgovinskih komora, Plenković je istaknuo da je s predstavnicima njemačke poslovne zajednice razgovarao o nastavku ulaganja u Hrvatsku, za što su oni pokazali velik interes, posebno u pogledu energetike, a hrvatska strana iskazala je otvorenost i za nove greenfield investicije.

Naglasio je da se s njemačkim partnerima planira sastanak o novim ulaganjima krajem studenog ove godine u Zagrebu, izrazivši uvjerenje da će Njemačka nastaviti takvim pristupom poticati ulaganja u Hrvatsku.

"Na nama je da ulagačka klima bude što povoljnija, pravni sustav pouzdan, porezna politika poticajna i učinkovita javna administracija", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na temu migracija, Plenković je naglasio kako Hrvatska ima jasnu ambiciju da prvi sljedeći korak u smislu tješnje integracije bude ulazak u schengenski prostor.

"Na tom tragu radimo, osobito Ministarstvo unutarnjih poslova. Ispunili smo brojne kriterije, rekao je Plenković te dodao kako se nada da će to biti ostvareno prije hrvatskog predsjedanja EU-om", poručio je Plenković, dodavši da takav pristup podržava i kancelarka Merkel.

Naglasio je da je Merkel pohvalila napore hrvatske policije na sprečavanju nezakonitih migracija na toj istočnoj mediteranskoj i zapadnoj balkanskoj ruti.

Na upit o situaciji u Uljaniku, premijer je rekao kako ministri rade na pronalaženju zakonitih rješenja za isplatu dvije plaće radnicima.

"Do sjednice Vlade u Puli razmotrit ćemo sadržajno održiv način i budućnost brodogradnje. Razumijemo koliko ona znači u ekonomskom, socijalnom i identitetskom smislu i za Istru i Primorsko-goransku županiju", zaključio je Plenković.

Snimka intervju na stranicama HRT-a