Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Berlin | 28. 8. 2018.

Do bolje gospodarske suradnje i više investicija pomoću akcijskog plana

Premijer Andrej Plenković pojasnio je za RTL detalje akcijskog plana koji je predstavio u Njemačkoj tijekom sastanka s kancelarkom Angelom Merkel, a osvrnuo se i na druge aktualne teme

U razgovoru s novinarkom Damirom Gregoret premijer Plenković istaknuo je da je njemačka kancelarka dala podršku pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru.

"Hrvatska i Njemačka su partnerske zemlje. Njemačka je jedan od glavnih partnera u razmjeni, 5.2 milijarde eura samo u 2017. godini i 3.5 milijarde ulaganja u zadnjih 25 godina, 2.5 milijuna turista, 370 tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj, tako da ovaj akcijski plan ima zadatak ujediniti aktivnosti svih hrvatskih i njemačkih resora na način da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bude središnja točka koordinacije aktivnosti, a to znači unaprjeđenje i obrazovanja i u kulturi, energetici, gospodarstvu, jačanje parlamentarne suradnje i ono što je najvažnije, privlačenje daljnjih njemačkih investicija", poručio je Plenković.

Dodao je kako je danas o poslovnom ozračju i novim investicijama razgovarao s ključnim njemačkim kompanijama koje su prisutne i koje generiraju 80 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj. Naglasio je kako je kancelarka Merkel u odličnoj atmosferi sastanka, dala snažnu podršku daljnjim gospodarskim odnosima između dvije zemlje.

"Ona je bila u Hrvatskoj neposredno nakon završetka pristupnih pregovora. Njoj je poziv otvoren. Njena agenda, kao što znate, nakon lanjskih izbora, bila je prije svega opterećena formiranjem parlamentarne većine, a sada kada se to etabliralo sigurno će biti prilike. Ja sam je još jednom pozvao, a na njoj je da odredi datum", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je njemačka kancelarka dala podršku hrvatskom pristupu u schengenski prostor te da vrlo detaljno prati rad hrvatske policije. Na pitanje kada je ulazak u Schengen realan, Plenković je kazao će Hrvatska sve kriterije ispuniti tijekom ove i sljedeće godine.

"Želim da se odluka donese prije nego što Hrvatska postane predsjedateljica Vijeća 2020", kazao je Plenković te dodao kako Rumunjska i Bugarska, koje su u Uniju ušle 2007. još uvijek nisu članice Schengena, te kako je iza Hrvatske stao i sam predsjednik Komisije Juncker, a danas nedvosmisleno i Merkel.

Osvrnuo se i na izjavu srpskog ministra obrane vezano uz prekrajanje granice na Kosovu.

"Nisam vidio što je rekao, imali smo intenzivni program pa mi to nije poznato. Stav Hrvatske je da treba biti vrlo oprezan pri mijenjanju granica. Hrvatska je priznala Kosovo prema tome svaki takav potez trebamo gledati u širem kontekstu i to je stav koji dijele mnoge zemlje", kazao je Plenković, dodavši kako je vrlo važno da očuvamo stabilnost i europsku perspektivu susjednih zemalja.

Osvrnuo se i na situaciju u Uljanik grupi. Podsjetio je na to da je zahvaljujući 716 milijuna kuna jamstava Vlade omogućeno funkcioniranje Uljanika, isplaćene su plaće i namireni su brojni izdaci koje je grupa imala.

"Mi smo u tijesnom dijalogu s odgovarajućim službama komisije i želimo pronaći jedno rješenje da se premosti ova kriza likvidnosti kao što sam jučer rekao na sastanku sa sindikatima i radnicima. Vlada će dati svoj doprinos da se isplate dvije plaće, a mi moramo nakon toga strateški imati vremena pogledati kako održati brodogradnju u Puli i Rijeci, a da to bude ekonomski održivo", rekao je Plenković.

Dodao je kako bi sve išlo puno lakše sa strateškim partnerom koji bi financijski mogao pratiti tijek restrukturiranja.

"U Uljaniku je vrlo zahtjevna situacija s obzirom na narudžbe i situaciju zato tom čitavom procesu pristupamo vrlo odgovorno i racionalno te tražimo zakonito rješenje", istaknuo je Plenković.

Snimka intervjua na stranicama RTL-a