Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Jelsa | 14. 8. 2018.

Novim zakonom o otocima poboljšat ćemo kvalitetu otočkog života

Obrativši se nazočnima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse u povodu Dana Općine premijer Plenković rekao je da Vlada, koja broji čak tri otočanina, ima veliko razumijevanje za problematiku hrvatskih otoka

Uvodno je premijer Plenković podsjetio na to da je Vlada nanovo osnovala Upravu za otoke u okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europe unije, a prionulo se i na izradu novog zakona o otocima, koji je predstavljen na sjednici 26. srpnja ove godine te je upućen u saborsku proceduru.

Najesen prvo čitanje zakona o otocima

"Očekujem da se prvo čitanje obavi tijekom rujna ili listopada", najavio je Plenković, kako bi nakon pune procedure bio pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade koja će biti održana u Hvaru u povodu 150. godišnjice turizma.

Naglasio je da je Vladina intencija da sjednica donese jedan novi moment razvoja svih otoka i rezimira još jednu izvrsnu turističku sezonu.

"Te dvije činjenice obilježavaju upravo ono što želimo napraviti od grane koja nam donosi skoro 20% bruto društvenog proizvoda, a otoci na kojima živi oko 125 tisuća ljudi donose otprilike 25% prihoda. Četvrtina prihoda u turizmu generira se na hrvatskim otocima", zaključio je Plenković.

Stoga Vlada, rekao je premijer, s novim zakonom o otocima kreće i s novim modelom razvrstavanja otoka, strateškom planiranju razvoja otoka, novom konceptu pametnih otoka, proširivanju uporabne funkcije otočne iskaznice i svemu ostalom što će omogućiti usvajanje nacionalnih planova razvoja otoka i otočne godišnje programe.

,,Vladin je cilj omogućiti kvalitetniji život svih naših sugrađana koji žive na otocima, snažnije gospodarstvo, snažniji turizam, snažnije ribarstvo, bolju prometnu povezanost, uz bolju međusobnu povezanost otoka, gdje postoji golem prostor za napredak", kazao je.

Dodao je da zakon o otocima prati i proračunska aktivnost, naglasivši da će dodatnih sto milijuna kuna dati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Pritom je naveo kako se ukupno u 2017. godini u otoke investiralo oko milijardu i sedamsto milijuna kuna.

Šaljemo veliku i razvojnu poruku hrvatskim otocima

Podsjetivši na rekordnu lanjsku turističku sezonu sa 102 milijuna noćenja, 18,5 milijuna turista i više od 11 milijardi eura prihoda, premijer je rekao da od ovogodišnje sezone Vlada očekuje rast od 5-6 posto.

"To nam daje optimizam da će i ove godine opća država trošiti onoliko koliko zarađuje. Prošlogodišnji ostvareni suficit poruka je dobrog i odgovornog gospodara”, istaknuo je.

Smanjenje javnog duga i povećanje stope zaposlenosti ocijenio je ohrabrujućim pozitivnim trendovima u državi na čijem će tragu Vlada nastaviti raditi.

"Imamo snage, reformskog kapaciteta i odlučnosti da provedemo sve ono što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno da gradimo moderno, europsko i uključivo društvo, u kojem čuvamo naš identitet, kulturu i tradiciju, našu baštinu, ali i da pokažemo otvorenost i toleranciju.“

,,Snažne emotivne trenutke koje je hrvatsko društvo doživjelo proteklih nekoliko mjeseci i pozitivni impulsi koji su se osjetili znače da postoji i pozitivna Hrvatska", rekao je Plenković.

Pozvao je gradonačelnike, načelnike i druge aktere da putem resornih ministarstava predstave sve projekte važne za razvoj otoka kako bi ih se u Vladi analiziralo i u paketu točaka koji će se odnositi na Hvar i druge otoke prezentiralo na sjednici u listopadu. Najavio je da će to biti snažna poruka hrvatskim otocima - signal kakav je Vlada već poslala Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu, kao i Istri u devetom mjesecu.

"Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske. Shvatili smo kome treba pomoć, zato smo išli s paketom zakona o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, stambenom zbrinjavanju potpomognutim područjima, idemo i s posebnim zakonom o Gradu Vukovaru, vidimo koliko Slavonija treba ispruženu ruku i sve što smo dosad učinili kroz projekt Slavonija ima i konkretne učinke”, naglasio je Plenković.

"Vidimo se ubrzo, za nešto više od dva mjeseca, kako bismo uz izvrsne uspjehe turističke i infrastrukturnim projektima, ponovno stali iza naših otoka", zaključio je Plenković, čestitavši nazočnima Dan općine Jelse i blagdan Velike Gospe.