Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Ogulin | 25. 10. 2013.

U Ogulinu na konferenciji o zaštiti prirode

Na poziv župana Karlovačke županije Ivana Vučića i gradonačelnika Ogulina Jure Turkovića Plenković je sudjelovao na stručnoj Konferenciji o sinergiji i suradnji na području zaštite prirode, a u okviru tradicionalnih aktivnosti "Otvoreni dani" europskih regija i gradova

akt051

U svom izlaganju Plenković je istaknuo važnost tema zaštite okoliša i prirode, kao i klimatskih promjena u radu Europskog parlamenta. U tom kontekstu, podsjetio je i na nedavno 5. izvješće Međunarodnog panela za klimatske promjene (Intergovernmental Panel for Climate Change), ujedno i dobitnika Nobelove nagrade za mir koji nedvojbeno ukazuje da je čovjek odgovoran za globalno zatopljenje te da se klimatske promjene odvijaju i brže nego što smo do sada predviđali.

Plenković je podržao i  realizaciju EU projekata u Ogulinu i Karlovačkoj županiji, poput zaštite Ogulina od poplava ili pokretanja pročišćivača otpadnih voda u Karlovcu. Održana su i zanimljiva izlaganja stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije i BiH o parkovima prirode i bioraznolikosti.

Na kraju govora Plenković se dotaknuo i položaja lokalnih samouprava u Hrvatskoj u kontekstu najavljene regionalne reforme. Smatra da se upravo na lokalnim razinama društva mogu najbolje ostvariti ciljevi razvojne politike EU.