Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 7. 2018.

Sinjska alka iznimno je važna za promicanje naše kulturne baštine

Premijer Plenković primio je izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj na čelu s njegovim predsjednikom Stipom Jukićem i sinjsku gradonačelnicu Kristinu Križanac

Alkari su upoznali predsjednika Vlade s aktivnostima koje Viteško alkarsko društvo poduzima u organizaciji i promidžbi 303. Sinjske alke, koja će se i ove godine tradicionalno održati prve nedjelje u kolovozu, na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Zahvalivši predsjedniku Vlade na kontinuiranoj podršci, alkari su ga pozvali na ovogodišnje natjecanje, koje je postalo jedno od najpoznatijih turističkih događaja u Hrvatskoj.

Na sastanku je također bilo riječi o radu Muzeja Alke, koji je ove godine dobio prestižnu nagradu Europa Nostra u kategoriji obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti o baštini u lokalnoj zajednici. Predsjednik Vlade naglasio je iznimnu važnost Alke i Viteškog alkarskog društva u čuvanju i promicanju bogate kulturne baštine kao i vrijednih običaja koji hrvatski nacionalni identitet i kulturu čine još prepoznatljivima te obećao daljnju potporu Vlade.

U sastanku su također sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik u Ministarstvu turizma Fran Matušić.