Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 7. 2018.

Vatreni su bili sjajni, oni su za mene svjetski prvaci

Finalnu utakmicu između Hrvatske i Francuske na Svjetskom nogometnom prvenstvu premijer Plenković pratio je na zagrebačkom Strossmayerovom trgu

Snimka izjave na stranicama HRT-a

Utakmicu su s navijačima gledali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, državna tajnica Janica Kostelić te još nekoliko ministara i dužnosnika.

Premijer Plenković čestitao je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i izborniku Zlatku Daliću: "Oni su za mene svjetski prvaci. Bili su sjajni. Francuska je imala sreće u prvom poluvremenu, kasnije su dali dva krasna gola. Borba je bila velika, ali to je sport. Moglo je otići na našu stranu.''

Atmosferu na Strossmayerovu trgu nazvao je "fenomenalnom", a ulazak Hrvatske u finale "čudom od uspjeha". "Srce mi je kao Hrvatska i domovinska i iseljena. Ljudi su zadovoljni kao da smo pobijedili. Tako treba i biti", istaknuo je.

Dodao je da su nas reprezentativci naučili jedinstvu, srcu, volji i homogenizaciji. "Pružili su nam nezaboravno iskustvo. Vjerujem da je ovo snažna poruka za cijelu naciju. Uza znanje, rad, entuzijazam, dobru organizaciju i vjeru u sebe jako puno toga se može postići. Nadam se da će biti inspirativni za sve nas s ovim uspjehom." Osobito mu je drago što je u cijeloj zemlji zavladala pozitivna atmosfera te smatra da je pravi tren da se to iskoristi.

Na pitanje treba li izgraditi nacionalni stadion, Plenković je odgovorio da je došlo vrijeme za to. "On ne mora biti megalomanski, za renovacijom vape i Maksimirski stadion i Poljud", rekao je.

Teme