Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 7. 2018.

Poljoprivreda i ravnomjeran ruralni razvoj Vladin su prioritet

Premijer Plenković sudjelovao je u manifestaciji »Naše domaće, sada i ubuduće«, koju priređuje Ministarstvo poljoprivrede, a uz njega je bio potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić

Manifestacijom „Naše domaće, sada i ubuduće“ Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 21 županiji promoviraju hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Današnja, zagrebačka manifestacija „ posljednja je u tom nizu.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo time što ovom manifestacijom diljem hrvatskih županija našim građanima i gostima u Hrvatskoj pokazujemo što sve hrvatska poljoprivreda i hrvatsko selo ima i što može.

Osvrnuo se također na petu godišnjicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji rekavši da su njegove prednosti brojne jer je više od trećine europskog proračuna posvećeno upravo zajedničkoj poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.

„Hrvatska ovih prvih nekoliko godina od toga ima znatne koristi i kroz sredstva za subvencije našim poljoprivrednicima i kroz sredstva za ruralni razvoj,“ rekao je premijer Plenković i dodao da oko 164 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima koristi od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Zdravo, kvalitetno, sigurno i hrvatsko

Naglasio je da su Vladi poljoprivreda i ravnomjerni regionalni ruralni razvoj u žarištu interesa te da su već doneseni ključni zakonski propisi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

"Zdravo, kvalitetno, sigurno i hrvatsko", to je Vladina poruka poljoprivrednicima, trgovcima i potrošačima, rekao je Plenković zaključivši da od hrvatske poljoprivrede očekuje sjajan doprinos hrvatskoj turističkoj sezoni.

Brojni hrvatski proizvođači došli su danas u Zagreb da predstave proizvode koji nose neku od oznaka kvalitete: mlijeko, meso i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja. Predstavljeni su hrvatski proizvodi prepoznati u cijeloj Europskoj uniji jer nose jednu od zaštićenih europskih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

U okviru današnje manifestacije održan je i edukativni dio – besplatna radionica za poljoprivrednike u Europskom domu. Tom prilikom zainteresirani su mogli saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja, o prijavi za korištenje sredstava iz programa i o novinama što ih donosi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Potom je održan izložbeno-prodajni dio manifestacije na Europskom trgu, gdje su se mogli kušati domaći proizvodi.