Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 7. 2018.

Predsjedništvu HDZ-a predstavljeni nacrti mirovinske i porezne reforme

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a s članovima Vlade premijer Andrej Plenković dao je izjavu za novinare

Govoreći o redovitoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su sudjelovale sve naše članice i članovi Vlade, Plenković je kazao kako su teme bile zadnja dva tjedna rada Hrvatskog sabora prije ljetne stanke, aktivnosti Vlade RH, pregled niza stranačkih aktivnosti u lipnju - i unutarnjopolitičkih i međunarodnih.

Naglasio je da je ministar Marko Pavić predstavio konture reforme mirovinskog sustava, a ministar Zdravko Marić govorio je o naznakama druge faze reforme poreznog sustava.

"Obje reforme su dio naših napora za nastavkom strukturnih reformi - uz povećanje ulaganja uz provedbu Nacionalnog programa reformi i fiskalnu konsolidaciju. Ideje su dobro prihvaćene na sjednici. Očekujemo daljnje očitovanje i argumentiranu raspravu o najboljim i održivim rješenjima", poručio je Plenković.

Izvijestio je i o današnjem sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju - na kojem je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Plenković istaknuo je kako su radna skupina, Ministarstvo, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, REGOS i svi ostali stručnjaci koji su sudjelovali - napravili svoj koncept mirovinske reforme. Dodao je da je smisao ove reforme dugoročna održivost našega mirovinskog sustava, primjerenost mirovina, nastojanje da aktualni i budući umirovljenici budu u ravnopravnom položaju, da se povećava iznos prosječne mirovine u iznosu na prosječnu plaću na način kako je to u članicama Europske unije te da trenutačnu situaciju - gdje imamo puno veći broj ljudi koji ide u neki oblik prijevremene mirovine u odnosu na starosnu – nastoji smanjiti.

"Stoga, mislim da su sve namjere ove mirovinske reforme apsolutno u prilog budućih umirovljenika, u prilog osiguranika, u prilog održivosti našeg mirovinskog sustava. A tek sutra, kada ministar izravno i detaljno izvijesti naše partnere, vjerujem da će i njihovi stavovi biti puno afirmativniji, nego ove neke inicijalne ocjene koje su, koliko se meni čini, bile više na bazi komentara nego supstance", rekao je Plenković.

Naveo je kako su trenutno u fazi pripreme za javno savjetovanje, a pritom je važno je senzibilizirati javnost. Naglasio je kako se aktualni umirovljenici nemaju apsolutno nikakvog razloga osjećati ugroženim kada su njihove mirovine u pitanju.

"Naprotiv - da oni koji tek trebaju ići u mirovinu znaju u što će uplaćivati, kolike će biti mirovine te da im se pruži izbor. Nema nikakve priče o "demontiranju drugog mirovinskog stupa". Sve je te detalje ministar danas pojasnio vodstvu HDZ-a, a sutra će pojasniti i koalicijskim partnerima", poručio je.

Komentirajući održanu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, Plenković je izrazio zadovoljstvo onim što je dogovoreno. Raspravu je ocijenio jako dobrom - i ono što je izložila predsjednica RH, i što su izložili svi resorni ministri, državni tajnici, aktivnosti koje je predstavila ministrica Murganić.

"Važno je da ono što zajedno poduzimamo prođe procjenu fiskalnog učinka. Čini mi se da je predsjednica RH odmah potpisala Zakon o dječjem doplatku - koji je to pravo proširio na još 150.000 djece. I to govori koliko smo zajednički privrženi tome da omogućimo obiteljima da se odluče imati više djece. Ključan je cjeloviti pristup, senzibilizirati javnost, da se mijenja klima u društvu te da preokrenemo ove negativne trendove, koji su prisutni dugi niz godina", istaknuo je.

Plenković je poručio i kako prema informacijama koje ima od Izvanredne uprave, vjeruje da će se postići potrebna većina za nagodbu.

"Izrazito je važno okončati taj proces u zakonskom roku te uz potporu što većeg broja vjerovnika", zaključio je.